Od približno 530 miliona odraslih ljudi širom sveta koji žive sa dijabetesom, otprilike 98% ima dijabetes tipa 2 - stanje u kojem telo razvija otpornost na insulin potreban za pravilno preradu glukoze u krvi. Insulinska rezistencija može uzrokovati da nivo šećera u krvi osobe ostane visok.
Nekoliko faktora igra ulogu u tome da li će osoba razviti dijabetes tipa 2 ili ne, uključujući starost, porodičnu istoriju i etničku pripadnost, kao i faktore rizika koji se mogu promeniti kao što su gojaznost i sedeći način života. Nedavno su naučnici istraživali kakvu ulogu mikrobiom creva može da igra u povećanju rizika od dijabetesa tipa 2.
Nedavno objavljena studija u Nature Medicine Trusted Source identifikovala je specifične bakterijske sojeve i viruse koji mogu izazvati funkcionalne promene u mikrobiomu creva koje su povezane sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Vrste crevnih mikroba i dijabetes tipa 2
Za ovu studiju, istraživači su analizirali podatke iz Konzorcijuma za mikrobiome i kardiometaboličke bolesti (MicroCardio) koji su uključivali 8.117 metagenoma crevnog mikrobioma od učesnika različitih etničkih i geografskih karakteristika, uključujući učesnike iz SAD, Kine, Izraela i Nemačke.
„Iako su istraživanja u protekloj deceniji povezala promene u mikrobiomu creva sa razvojem dijabetesa tipa 2, ranije studije su bile premale i drugačije dizajnirane da daju čvrste zaključke“, rekao je Daniel (Dong) Vang, profesor medicine u odeljenju Channing. mrežne medicine u Brigamu i ženskoj bolnici i medicinskoj školi Harvard, pridruženi član na Broad institutu MIT-a i Harvarda, docent na Odeljenju za ishranu na Harvardu T.H. Chan School of Public Health i koautor ove studije.
„Još uvek postoje značajne praznine u razumevanju mehanizama, posebno onih metaboličkih kodiranih specifičnim mikrobnim sojevima, koji leže u osnovi veze između crevnog mikrobioma i dijabetesa tipa 2“, rekao je Vang za Medical News Today.
„Štaviše, prethodna istraživanja su se fokusirala na mikrobne vrste, ali zapravo sojevi su relevantne mete za potencijalne intervencije“, nastavio je Vang. „Da bismo rešili ove praznine, pokrenuli smo ovu studiju sa većim, raznovrsnijim, međunarodnim ciljem u potrazi za konkretnim odgovorima“, dodao je on.
Povećana količina Prevotella copri u crevima dijabetesa tipa 2
Na kraju studije, Vang i njegov tim su prijavili da su pronašli nekoliko vrsta mikroba, kao i njihove funkcije unutar mikrobioma creva, povezane sa razvojem dijabetesa tipa 2.
Na primer, istraživači su identifikovali soj crevnog mikroba Prevotella copri (P.copri), koji je sposoban da proizvodi velike količine aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), koje se češće primećuju u crevnom mikrobiomu ljudi sa tipom 2 dijabetes. „Ova trenutna studija je po prvi put otkrila da nosioci različitih sojeva P. copri kod pojedinaca mogu objasniti razlike u riziku od dijabetesa tipa 2 između pojedinaca“, rekao je Vang.
„Pored toga, otkrili smo da sojevi P. copri povezani sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2 imaju povećanu sposobnost da proizvode aminokiseline razgranatog lanca, metabolite koji potencijalno mogu dovesti do dijabetesa tipa 2, pružajući funkcionalno objašnjenje zašto pojedinci nose određeni sojevi imaju veći rizik od dijabetesa tipa 2", dodao je on.
Virusi bakteriofaga mogu povećati rizik od dijabetesa
Vang i njegov tim su takođe pronašli dokaze koji sugerišu da bakteriofagi - virusi koji inficiraju samo bakterijske ćelije - takođe mogu izazvati promene u specifičnim sojevima bakterija u crevnom mikrobiomu, povećavajući rizik od dijabetesa tipa 2.
„Malo studija se bavilo ulogom bakteriofaga u hroničnim bolestima kao što je dijabetes tipa 2. Većina prethodnih istraživanja fokusirala se na njihovu ulogu u zaraznim bolestima. Naša studija je neobična jer smo otkrili da bakterije inficirane bakteriofagima mogu imati različite funkcije vezane za patologiju dijabetesa tipa 2“, objasnio je Vang.
Buduća istraživanja mikrobioma creva
Nakon pregleda ove studije, MD. Rudolf Bedford, gastroenterolog sa sertifikatom odbora u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici, rekao je za MNT da istraživači već neko vreme istražuju mikrobiom creva i kako on može uticati ili izazvati dijabetes.
„Moje mišljenje je da verovatno ima nešto u tome i da se osetljivost na insulin može regulisati vrstom bakterija koje se nalaze u crevima, s obzirom da se te bakterije koriste za preradu mnogih namirnica i nusproizvoda, kao što su masne kiseline, svakako mogu utiču na osetljivost na insulin", objasnio je Bedford.
Bedford je rekao da je važno da istraživači nastave da traže faktore koji mogu povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kao što su promene u mikrobiomu creva.
„Možda bismo mogli da regulišemo njihovu bakterijsku floru određenim stvarima kao što su probiotici ili modifikatori ishrane, u smislu regulisanja crevnog mikrobioma na određene pozitivne načine“, nastavio je on. „Želeo bih da proučim efekat probiotika na razvoj insulinske osetljivosti povezane sa bakterijskom florom creva i da vidim da li bismo upotrebom probiotika mogli da promenimo tok bolesti kod nekih pacijenata koji su predijabetičari i ako čak mogu uticati na njihovu osetljivost na insulin", dodao je on.
Bonus video: