Ambulante pune pacijenta sa stomačnim virusima: Dr Turubatović upozorava na vrućine, pazite gde kupujete meso i mleko

Slobodanka Ćorić Vesti 06.06.2024 11:01 0

Kako se pripremiti za vrele dane: Saveti doktorke Milene Turubatović

doktorka

Printscren/tvprva

U narednim danima Srbiju očekuje vrelo vreme s temperaturama koje će dosegnuti čak 35 stepeni Celzijusa. Kako bismo se pripremili za ove visoke temperature i zaštitili naše zdravlje, razgovarali smo s doktorkom Milenom Turubatović, lekarom opšte prakse, koja je u emisiji "150 minuta" na Prvoj televiziji podelila korisne savete o tome kako se pravilno pripremiti za tropske dane.

"Kada su temperature visoke, prioritet je održavanje adekvatne hidratacije, što često zanemarujemo. Čak i ako nismo fizički aktivni, važno je da unosimo 8 do 10 čaša tečnosti dnevno. Ishrana bi trebala biti lagana i česta, a sada imamo širok izbor voća i povrća koji nam to omogućava. Takođe, trebamo izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana, između 10 i 17 časova", istakla je doktorka Turubatović, naglašavajući koja populacija je posebno ugrožena.

"Posebno osjetljivi na visoke temperature su hronični bolesnici, deca i trudnice. Toplo vreme može negativno uticati na hronične bolesnike, posebno one s kardiovaskularnim ili respiratornim oboljenjima, astmom ili dijabetesom. Važno je da ova populacija vodi računa o unosu tečnosti i redovnom uzimanju terapije, uz konsultaciju s lekarom", upozorava doktorka.

Kako su ambulante često pune tokom letnjih meseci, posebno zbog stomačnih virusa, doktorka Turubatović naglašava važnost adekvatne higijene voća i povrća.

"Tokom leta, čest je pojava stomačnih virusa, a pravilno pranje voća i povrća može pomoći u sprečavanju njihovog širenja. Takođe, tokom letnjih meseci respiratornih virusa ima manje, jer više vremena provodimo napolju. Važno je kupovati hranu u klimatizovanim prostorijama, posebno mleko i meso, te izbegavati kupovinu hrane na ulici", savetuje doktorka.

Kada je u pitanju korišćenje klima uređaja, doktorka Turubatović naglašava potrebu za umerenim temperaturnim razlikama između unutrašnjosti i spoljašnjosti.

"Klima uređaje treba koristiti umereno, održavajući temperaturne razlike prihvatljivim granicama. Pre izlaska iz klimatizovanog prostora, preporučljivo je isključiti klima uređaj 10 do 15 minuta kako bismo se postepeno privikli na spoljašnje temperature", zaključuje doktorka Milena Turubatović.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading