Obratite pažnju dok nije kasno: Ove male promene na koži mogu da budu simptom tihog ubice

Vesti 24.04.2024 14:30 0

Za svako oboljenje je najvažnije da se simptomi što pre otkriju i rano počne sa lečenjem.

žena

Shutterstock

Dijabetes je ozbiljna bolest koja uzrokuje previsok nivo šećera u krvi. Iako se ne zna tačan uzrok dijabetesa tipa 1, među pacijentima koji imaju tip 2, uzroci su često povezani s faktorima, kao što su prekomerna telesna težina i nedovoljna fizička aktivnost. Međutim, može biti i posledica genetike.

Najvažnije je što pre uočiti simptome i potražiti lekarsku pomoć. Simptomi su ponekad očigledni, ali dijabetes, koji se naziva tihim ubicom, ponekad se prepoznaje suptilnim simptomima. Prema dr Maksimu Mukansu, često zanemaren pokazatelj su promene na koži.

"Mnogi ljudi ne shvataju da određena stanja kože mogu biti povezana s problemima, kao što je insulinska rezistencija, što je karakteristika preddijabetesa i dijabetesa tipa 2", rekao je lekar. Dr Mukans je istakao da je uobičajeni simptom povezan s dijabetesom tamnjenje kože na određenim područjima, posebno oko vrata, pazuha i prepona. Taj znak ukazuje na insulinsku rezistenciju i može se pojaviti pre nego što se razvije dijabetes.

"To nije samo kozmetički problem, nego potencijalna crvena zastavica za temeljnu metaboličku disfunkciju", objasnio je dr Mukans.

Osim tamnih mrlja na koži, ostali simptomi dijabetesa su učestalo mokrenje, neobjašnjiv gubitak težine ili debljanje, umor i slabost, zamagljen vid i sporo zacjeljivanje rana.

Komentari (0)
Loading