Rizik je ogroman: Evo za koliko jedno alkoholno piće dnevno može skratiti život, istraživanje otkriva stravične podatke

Vesti 10.07.2024 10:03 0

Nedavno istraživanje je pokazalo da konzumacija alkohola može povećati rizik od određenih zdravstvenih stanja, kao što su rak, bolesti srca, visok krvni pritisak, moždani udar...

alkohol

Shutterstock

Ispostavilo se da konzumiranje samo jednog alkoholnog pića dnevno - bilo da je to krigla piva, čaša vina ili čaša vašeg omiljenog žestokog pića - može skratiti vaš životni vek za oko dva i po meseca, tvrdi jedan stručnjak

Dr. Tim Stokvel, iz Kanadskog instituta za istraživanje upotrebe supstanci, rekao je za Dejli mejl da bi oni koji piju znatno više alkohola od toga - oko 35 pića nedeljno - mogli da skrate svoj životni vek za zapanjujuće dve godine.

Ovo je oštro upozorenje za one koji bi želeli da se opuste uz čašu pinota posle dugog dana ili da se druže sa prijateljima ili kolegama uz čašu svog omiljenog pića, piše Njujork post.

„Alkohol je naša omiljena rekreativna droga. Koristimo ga za zadovoljstvo i opuštanje i poslednje što želimo da čujemo je da nanosi štetu“, rekao je on. „Možemo se utešiti teorijama da je konzumiranje alkohola dobro za naše zdravlje, ali nažalost, takve teorije su zasnovane na lošim dokazima.

Nažalost, prema doktoru, nijedna količina alkohola nije sigurna za konzumiranje - a njegove tvrdnje su potkrijepljene naukom. Nedavno istraživanje je pokazalo da konzumacija alkohola može povećati rizik od određenih zdravstvenih stanja, kao što su rak, bolesti srca, visok krvni pritisak, moždani udar, bolesti jetre i druge bolesti, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

vino

Shutterstock

 

Prema CDC-u, više od 20.000 ljudi podlegne raku povezanim sa alkoholom svake godine u SAD, gde se "umereno" piće definiše kao jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce. Prošle godine, Irska je postala prva zemlja koja je usvojila zakon koji zahteva da boce alkohola nose zdravstvena upozorenja, dok je Kanada revidirala svoje zdravstvene smernice i preporučila ne više od dva pića nedeljno.

Stokvelovo istraživanje je potvrdilo vezu između konzumiranja alkohola i smrtnosti od svih uzroka, što je direktno u suprotnosti sa raširenim verovanjem da samo malo pijenja može biti od koristi za zdravlje. 

Na primer, iako se dugo verovalo da je crno vino u umerenim količinama dobro za vaše srce, to nije nužno tačno, jer su neke studije otkrile suprotne efekte. 

„Mogućnost da pijete je znak da ste i dalje zdravi, ali nije razlog za dobro zdravlje“, rekao je Stokvel. 

Objasnio je i da postoje razna pogrešna tumačenja određenih studija koje pokazuju lažne rezultate i tvrde da je alkohol dobar za vas. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading