Čuveni doktor Majkl Mozli da ne samo ono što jedemo, već i način na koji jedemo može da smanji šanse za viškom kilograma i da razvijemo dijabetes tipa 2. Razlog zbog čega brzo jedenje dovodi do povećanja telesne težine je taj što utiče na oslobađanje hormona koji potiskuju glad.
"Jedenje sporijim tempom daje vašem telu više vremena da kaže vašem mozgu da ste dovoljno pojeli. To je zato što je obično potrebno oko 30-40 minuta, nakon jela, da hrana stigne iz vašeg stomaka do tankog creva, gde se nalaze receptori koji osećaju dolazak hrane.", objasnio je dr Mozli.
Pišući u MailOnline, dr Mozli je citirao studiju iz 2018. godine u kojoj je učestvovalo skoro 60.000 učesnika, pokazujući da je kod onih koji sporo jedu 42 odsto manja verovatnoća da će biti gojazni. Dalje naglašavajući studiju iz 2023. koju su vodili profesor Tim Spector i tim za ishranu Zoe, otkrili su da ljudi koji brzo jedu imaju tendenciju da konzumiraju više i dožive porast nivoa šećera u krvi.
Za kraj dr Mozli podseća da treba jesti za stolom umesto stojeći, ispred televizora ili dok se hodate. Dodaje da domaći obroci nisu samo bogatiji vlaknima u poređenju sa ultra-prerađenim jelima, već zahtevaju i više vremena za žvakanje i uživanje. Da bi dodatno usporili tempo obroka, on predlaže da popijete gutljaj vode između zalogaja.