Kako žvakanje utiče na mršavljenje: Nutricionista otkriva da li treba jesti brže ili sporije, ova navika je ključna!

Vesti 21.02.2024 21:18 0

Studija iz 2011. podržava njegovu ideju da žvakanje može biti deo dobre strategije mršavljenja...

žena

Shutterstock

Mnogi ljudi ne shvataju da varenje zapravo počinje u ustima i zbog toga često ne žvaću hranu dovoljno dugo. Žvakanje je prvi deo gde naše telo razlaže hranu za energiju.

Kombinacija enzima sadržanih u našoj pljuvački, plus žvakanje i mlevenje hrane u ustima, pomaže u razgradnji hrane na male komadiće. Ovi delovi zatim putuju kroz jednjak u stomak. U to vreme, hrana je već počela da se razlaže na brojne delove, uključujući makronutrijente (masti, ugljene hidrate, proteine, vodu), vitamine i minerale.

Neki su možda čuli da svaki zalogaj treba žvakati 32 puta. Do ovog zaključka došao je nutricionista Horas Flečer, koji je naveo da žvakanje zalogaja čak 32 puta može da produži život. Kasnije će određene studije doći do istraživanja u kojima se navodi da se magični broj nalazi između 35 i 40 žvakanja.

Studija iz 2011. podržava njegovu ideju da žvakanje može biti deo dobre strategije mršavljenja. U stvari, nijedan određeni broj žvakanja neće direktno izazvati gubitak težine, ali praksa dužeg žvakanja može dovesti do brže sitosti. Ovo funkcioniše tako što vaš stomak i mozak stalno komuniciraju.

ishrana

Shutterstock

 

Tako vam mozak daje do znanja kada je vreme za jelo, a na sličan način vam govori i kada ste siti. Međutim, leptinu, hormonu koji vašem mozgu govori da ste siti, potrebno je oko 20 minuta da stigne do mozga nakon što vam je stomak pun.

To znači da je vaš stomak možda pun i da to možda nećete shvatiti dok ne završite sa obrokom. To može dovesti do prejedanja, a time i prekomernog unosa kalorija, što može dovesti do povećanja telesne težine. Na osnovu ove ideje, polagano žvakanje može povećati sitost i zahteva manje kalorija.

STOMAK

Shutterstock

 

Međutim, ove studije nisu dovoljne, pa nije loše znati zašto je važno pravilno žvakati hranu. Žvakanje je važno da biste izbegli moguće gušenje. Štaviše, na ovaj način osiguravate da se hrana lakše razgrađuje. Loše sažvakana hrana takođe može izazvati: gasove, nadimanje, uznemireni stomak, refluks kiseline, loše varenje i žgaravicu.

Takođe, duže žvakanje promoviše zdrav odnos sa hranom, odnosno pažljiva ishrana može vam pomoći da se osećate zadovoljnije, a kao rezultat toga, nećete osećati potrebu da konzumirate toliko hrane. Takođe možete uključiti neke druge zdrave navike u svoju dnevnu rutinu, kao što je izbegavanje ekrana tokom obroka.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading