Zašto je dijeta loš potez u menopauzi: Ovo su tri glavna načina da pobedimo negativne posledice "srednjih godina"

Tamara Dronjak Vesti 26.12.2023 13:47 0

Valunzi ili naleti vrućine nisu jedini simptom menopauze. Kako stručnjaci navode, postoji čak 50 drugih simptoma koji obuhataju fizičke i mentalne promene.

menopauza

Printscreen/Instagram

Menopauza može značajno uticati na naše telo, hormoni opadaju i naše telo reaguje drugačije na promene.
Starost u kojoj žena počinje da primećuje prve simptome varira. U 90 posto slučajeva, simptomi počinju da se pojavljuju od ranih  40-ih.

Kako Dr Bol objašnjava: „Vaši simptomi obično dolaze i nestaju jer vaši jajnici rade samo povremeno". Naime, dani kada osećamo simptome postaju sve češči te se pojavljuje i anksioznost, loš san ali i nivoi estrogena fluktuiraju, prenosi The Sun.


Zbog problema koje može doneti menopauza, Liza Snoudon, autorka, želi da probudi svest žena srednjih godina i da napomene da odlazak na dijetu nije rešenje, čak je nešto najgore što možemo uraditi našem telu.

Kako rigorozne dijete mogu promeniti naš metabolizam, poremetiti hormone i uticati na naše raspoloženje, Liz prenosi da je izbalansiran obrok ključ svega. Ukidanje alkohola i šećera iz naše ishrane, te dodatak namirnica punih proteina i  zdravih masti može znatno uticati na naše zdravlje. Velike i učestale porcije povrća su neophodne ali kako Liza kaže, sasvim je dozvoljeno uživati i u nekom dezertu, ali samo ponekad.

dijeta

Shutterstock

 

 

Hodanje je jedan od najjednostavnijih načina da se borimo sa stresom i povoljno utiče na telo dok podižemo raspoloženje. Liza je rekla da je šetala kilometrima da bi smanjila kilograme ali nagoveštava da je bilo kakva aktivnost veoma ključna.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa Snowdon (@lisa_snowdon)

 

Saveti mnogih doktora ali i trenera su treninzi sa opterećenjem. Trening sa tegovima povećava mišićnu masu i poboljšava sve, od kognitivne funkcije do insulinske osetljivosti koja je glavni uzročnik većih bolesti poput oboljevanja srca. Kako većina žena nije upućena u program treninga tokom menopauze, dovoljno mesto za početak je program koji radi na celom telu, sa podelom pokreta gornjeg i donjeg dela tela.

Mentalno zdravlje je podjednako važno, žena treba da teži ka zadovoljenju ličnih potreba i da ne oseća pritisak menopauze, jer je to sasvim normalan period za svaku ženu. 

Kao rezime, zdrava ishrana, treninzi i naravno dobar san može sve simptome menopauze učiniti podnošljivijim.

 

Komentari (0)
Loading