Da li vam se dešava da poželite da pojedete čokoladu nakon stresnog dana na poslu? Ili da navalite na kesicu čipsa? Niste jedini! Stresni događaji aktiviraju reakcije u telu koje povezuju metabolizam i doživljaj nagrade i utehe.
Hronični stres u ljudima budi apetit koji dovodi do emocionalnog prejedanja. Ima tu i psiholoških, ali i fizioloških razloga. Nivo kortizola, hormona stresa, pojačan duži period vremena, dovodi do povećanog apetita, kao i povećanja telesne težine i skladištenja masti u naslagama.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Shutterstock
Istraživači Medicinskog fakulteta ,,Džon Hopkins" potvrđuju da je najveći rizik od prejedanja kasno popodne i uveče. Zato je važno da svi koji su skloni ovoj navici imaju unapred isplaniran i pripremljen lagan obrok, sačinjen od zdravih namirnica. U suprotnom, navalićete na brzu hranu.
Ako ste ljubitelj slatkog, možete da kombinujete jabuku sa orašastim plodovima, što će vas zasititi i obezbediti neophodne nutrijente, a ako više volite slano, potrudite se da uvek imate humus i krekere, kao i tvrdo kuvana jaja.

Shutterstock
Tokom jela ostavite po strani sve drugo. Nemojte da se zabavljate gledanjem televizije ni čitanjem vesti na telefonu. Posvetite se isključivo hrani i jedite polako.
Kontrolišite svoje porcije. Odvojite samo dnevnu porciju, a ostalo vratite u frižider. Ako ste još gladni kad završite obrok, sačekajte barem pola sata i na taj način dopustite mozgu da primi informaciju o sitosti
Bonus video:
Možda vas zanima…
