Naučnici pozvali na oprez: Veganska ishrana može biti opasna za trudnice, povećan rizik od komplikacija

Olja Jelić Vesti 01.02.2024 14:47 0

Žene koje konzumiraju vegansku ishhranu u većem su riziku od razvoja komplikacija tokom trudnoće, pokazalo je novo istraživanje

Trudnica

Shutterstock

Žene koje konzumiraju vegansku ishhranu u većem su riziku od razvoja komplikacija tokom trudnoće, pokazalo je novo istraživanje. Te trudnice su izložene većem riziku od razvoja preeklampsije i rađanja beba s manjkom težine.

Istraživanje Sveučilišta u Kopenhagenu, objavljeno u časopisu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, pokazalo je zanimljive rezultate. Istraživači su analizirali podatke iz 66.738 trudnoća danskih žena između 1996. i 2002. godine. Od toga se 65.87 žena izjasnilo da jede sve, 66 kao vegetarijanke koje jedu ribu, 183 kao vegetarijanke, a 18 kao potpune veganke.

Trudnica

Shutterstock

 

Nizak unos proteina može biti povezan s malom porođajnom težinom deteta

Na temelju upitnika koji su dali ispitanicama, istraživači su otkrili da je unos proteina bio manji među vegetarijankama (13.3 posto) i vegankama (10.4 posto) u poređenju sa ženama koje su u ishrani jele sve (15.4 posto). Zbog toga su zaključili da bi nizak unos proteina mogao biti povezan s malom porođajnom težinom deteta.

"Unos mikronutrijenata takođe je bio znatno manji među vegankama, ali kada su u obzir uzeti dodaci prehrani, nisu uočene veće razlike", napisali su istraživači, prenosi New York Post.

Ako trudnice ne uzimaju dodatke ishrani kojima u telo unose gvožđe i vitamin B12, koje bi inače dobile putem ishrane, može doći do komplikacija i razvoja preeklampsije i sličnih poremećaja u trudnoći.

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u trudnoći koja utiče na majku i nerođeno dete. To je stanje koje se razvija nakon dvadesete nedelje trudnoće, a karakteriše ga visoki krvni tlak i nivo proteina u mokraći. Ako se razvije, može da oslabi funkciju bubrega i jetre, utiče na zgrušavanje krvi, dovede do tečnosti u plućima, uzrokuje napade i, u teškim slučajevima, smrt majke i deteta.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading