Nova studija objavljena u britanskom medicinskom časopisu „BMJ Open“ otkriva da ljudi koji jedu sporo imaju manje kilograma. Čini se da je usporavanje brzine jedenja tokom godina pomoglo da budu mršavi.
Kada jede brzo, ne samo da otežavate varenje, već i gomilate kilograme. Istraživanje je pokazalo da se ljudi koji pohlepno gutaju hranu češće prejedaju od onih koji jedu sporije.
Naučnici smatraju da brzo jedenje zaustavlja otpuštanje hormona koji govore mozgu kad je želudac pun. To saznanje potkrepljuje već poznati savet da treba najmanje 20 puta sažvakati svaki zalogaj pre nego što ga progutamo.
Istraživači su pregledali podatke 60.000 ljudi sa dijabetesom tokom šest godina. Na pregledima su ih pitali o životnim navikama - koliko brzo jedu, upotrebi alkohola i načinu spavanja, kao i da li večeraju dva sata pre odlaska na spavanje, da li jedu užinu posle večere i da li doručkuju.
Šanse za gojaznost su bile povezane sa svim ponašanjima vezanim za hranu. Brzina kojom je neko jeo imala je značajan uticaj. Ljudi koji su jeli normalnom brzinom imali su 29% manje šanse da budu gojazni od ljudi koji su jeli brzo. Oni koji su jeli polako imali su 42% manje šanse da budu gojazni. I zanimljivo, ljudi koji su usporili ishranu tokom perioda istraživanja imali su tendenciju da gube na težini tokom vremena.
Profesor Stefen Blum s „Imperijal“ koledža iz Londona koji je vodio ovo istraživanje istakao je da epidemiji debljine svakako pridonosi to što danas ljudi najčešće jedu brzo i za radnim stolom.
"Brzo jedenje, jedenje na radnom mestu, sve to doprinosi povećanju rizika od debljanja. Nema sumnje da, ako jedemo sporije, što možemo savršeno dobro da kontrolišemo, imamo veće šanse da ostanemo vitki", tvrdi on.
Bonus video: