Zaboravite na lekove: Ovaj sok rešiće vas nesanice, ima da spavate kao beba

Jelena Vukelić Vesti 29.01.2024 21:31 0

Jedna čaša pred spavanje biće dovoljna da se rešite nesanice

shutterstock

Shutterstock

Domaći sok od višnje može pospešiti lakši prelazak u miran san, budući da je prirodno bogat melatoninom, hormonom koji igra ključnu ulogu u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja tela. Istraživanja pokazuju da višnje, naročito one kisele, imaju različite zdravstvene prednosti, uključujući borbu protiv upala, smanjenje mišićnog bola i jačanje imunološkog sistema.

Istraživanja pokazuju da kiseli sok od višnje može pomoći ljudima da brže zaspu i spavaju bolje i duže. Pozitivan uticaj kiselog soka od višnje na san povezan je s triptofanom i melatoninom. Melatonin je hormon sna koji se prirodno luči u određenim fazama dana kako bi telo pripremio za san, dok triptofan pomaže organizmu da proizvodi melatonin, čineći ga ključnim za kvalitetan san, piše portal Health.

Svaka kiselkasta višnja od 100 grama sadrži otprilike 9 miligrama triptofana, a preporučeni dnevni unos triptofana za odrasle je između 250 i 425 mg. Stručnjaci preporučuju konzumiranje triptofana pre spavanja, pa stoga ispijanje kiselog soka od višnje može biti najefikasnije ako se konzumira uveče.

Koliko soka treba da popijete? Pa ne mnogo, dovoljno je jedna čaša od 200 ml sat vremena pre odlaska na spavanje.

Komentari (0)
Loading