Pomaže u uklanjanju slobodnih radikala: Svi ga bacimo, a ima ključnu ulogu u pravljenju lekova

Slobodanka Ćorić Vesti 28.11.2023 17:52 0

Talog od kafe koji se često baca mogao bi da odigra ključnu ulogu u pravljenju jeftinog leka koji bi pomogao pacijentima u ranim stadijumima Parkinsonove i Alchajmerove bolesti da uspore napredovanje ovih ozbiljnih bolesti

pamćenje

Shutterstock

Talog od kafe koji se često baca mogao bi da odigra ključnu ulogu u pravljenju jeftinog leka koji bi pomogao pacijentima u ranim stadijumima Parkinsonove i Alchajmerove bolesti da uspore napredovanje ovih ozbiljnih bolesti. Američki naučnici su u brojnim eksperimentima došli do zaključka da ugljenične tačke na bazi kafeinske kiseline dobijene iz taloga kafe dobro deluju na pacijente u ranoj fazi bolesti, piše britanski San.

Kako je objasnio Jiotish Kumar sa Univerziteta Teksas u El Pasu, ako dalja istraživanja budu pozitivna, to će biti spas za pacijente u ranim stadijumima bolesti. Talog od kafe koji se često baca mogao bi da odigra ključnu ulogu u pravljenju jeftinog leka koji bi pomogao pacijentima u ranim stadijumima Parkinsonove i Alchajmerove bolesti da uspore napredovanje ovih ozbiljnih bolesti. Američki naučnici su u brojnim eksperimentima došli do zaključka da ugljenične tačke na bazi kafeinske kiseline dobijene iz taloga kafe dobro deluju na pacijente u ranoj fazi bolesti, piše britanski San.

- CACKD iz taloga kafe imaju potencijal da budu transformativni u lečenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih tretmana ne rešava problem bolesti, već samo pomaže u ublažavanju simptoma. Naš cilj je da pronađemo lek tako što ćemo se baviti atomskim i molekularnim osnovama koje pokreću stanja koja dovode do simptoma i pojave bolesti, objasnio je on.

Prema statistikama, veliki broj ljudi živi sa demencijom. Samo u Britaniji ima oko 944.000 obolelih, a prema prognozama stručnjaka, broj obolelih će do kraja ove decenije premašiti milion. Alchajmerova bolest je najčešći uzrok demencije i, prema većini studija, čini više od polovine ovih bolesti. Uzrok je nepoznat, a uzrokovan je akumulacijom proteina u mozgu. Za ovu tešku bolest nema leka, ali postoje lekovi i mere koje mogu da ublaže tegobe pacijenta.


Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest koja se razvija usled ubrzane degeneracije i odumiranja nervnih ćelija u nekoliko regiona mozga. Simptomi su u početku veoma iznenadni i uključuju spore pokrete, osećaj ukočenosti ekstremiteta i drhtanje (tremor). Kako bolest napreduje, sve su teže posledice, vidljivi su drhtavi šaka i problemi sa kretanjem. Ni za ovu bolest nema leka, ali promene u ishrani, vežbanju i lekovima mogu usporiti napredovanje bolesti. Studija objavljena u Environmental Research pokazuje da kafeinske kiseline, koje su vrsta antioksidansa koji se nalazi u kafi, mogu biti od pomoći u lečenju.

Profesor Maheš Narajan sa Univerziteta Teksas ističe da bi ovo jedinstveno jedinjenje moglo da pomogne u dobijanju jeftinih lekova za obe ozbiljne bolesti.

- CACKD se dobijaju kuvanjem uzoraka kafe na 200 stepeni Celzijusa tokom četiri sata, čime se menja struktura kafeinske kiseline. Istraživači su otkrili da ova supstanca pomaže u uklanjanju slobodnih radikala, molekula u telu koji su povezani sa različitim stanjima, uključujući Parkinsonovu bolest.

Takođe sprečava nakupljanje amiloidnih proteina koji izazivaju Alchajmerovu bolest, bez značajnih neželjenih efekata – objasnili su istraživači.
 

Komentari (0)
Loading