Kada sa bubrezima nije sve u redu, telo šalje ove signale: Šest simptoma koje ne smete ignorisati

Slobodanka Ćorić Vesti 28.11.2023 15:15 0

Rana dijagnoza povećava šansu za izlečenje

bubrezi

Shutterstock

Bubrezi filtriraju toksine, pa je za opšte zdravlje vrlo važno da oni rade kako treba. Rana dijagnoza povećava šansu za izlečenje, zato je bitno da osluškujemo svoje telo i signale koje nam šalje. Kada su bubrezi ugroženi, mogu se javiti ovi simptomi. Ako primetite više od jednog simptoma, bilo bi dobro da odete kod lekara.

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim bubrezima budući da su oni glavni prečišćavajući tečnosti koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih delova tela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme sa bubrezima.

2. Promene u urinu

Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadataka bubrega, a svaka promena u boji ili mirisu urina može nagovestiti da nešto nije u redu.

Neke od promena koje možete primetiti, a koje ukazuju na moguće probleme su:

  • Uriniranje je bolno
  • Postoje tragovi krvi u urinu
  • Uriniranje je postalo retko
  • Budite se tokom noći i po nekoliko puta kako biste urinirali

3. Mučnina i povraćanje

Kada bubrezi ne izbacuju štetne stvari iz organizma, može se javiti osećaj mučnine. Tako tijelo pronalazi načine da izbaci toksine.

4. Osećate konstantno umorno

Svakom se dogodi dan da je umoran, neraspoložen i sl. uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetine, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovog hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto sa vašim bubrezima nije u redu.

5. Anemija

I anemija je povezana sa nedostatkom eritropoetine budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ako ste anemični, prekontrolišite i zdravlje bubrega.

6. Neprijatan ukus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumiliraju u telu. To može izazvati ukus metala u ustima, kao i loš zadatak. (Ordinacija.Večernji.hr)
 

Komentari (0)
Loading