Ako postoji jedna stvar oko koje se slažu registrovani dijetetičari i drugi zdravstveni stručnjaci, to je sledeće: ekstra devičansko maslinovo ulje je nutritivna superzvezda.
Međutim, influenseri i poznate ličnosti u poslednje vreme promovišu prednosti dnevno konzumiranja šota tj. čašice maslinovog ulja. Oni tvrde da, pored dobro dokumentovanih kardiovaskularnih i protivupalnih benefita, šotovi maslinovog ulja mogu poboljšati varenje i izgled kože.
Real Simple je razgovarao sa lekarom i registrovanim dijetetičarem o ovom trendu, kao i sa osnivačem kompanije ,,Kosterina", proizvođača maslinovog ulja o tome na šta potrošači treba da obrate pažnju ukoliko odluče da piju maslinovo ulje.
Prednosti ekstra devičanskog maslinovog ulja
Generalno, ekstra devičansko maslinovo ulje nudi brojne zdravstvene prednosti. Bogato je mononezasićenim mastima koje su dobre za srce i povezane su sa poboljšanim nivoom holesterola i smanjenom upalom u krvnim sudovima. Maslinovo ulje je takođe puno polifenola, grupe biljnih antioksidanata koji su povezani sa smanjenom upalom i zaštitom od hroničnih bolesti.
Shutterstock
Maslinovo ulje je osnova naučno potvrđene mediteranske dijete, kaže dr Ani Fen, autorka kuvara ,,The Brain Health Kitchen".
„Neprekidno prelivanje biljnih namirnica ekstra devičanskim maslinovim uljem moglo bi biti tajni sastojak dijete, koji je dokazano uspešan u smanjenju srčanih bolesti i kognitivnog opadanja.“
Iako su ove zdravstvene prednosti naučno potvrđene, do sada nije definitivno dokazano da ekstra devičansko maslinovo ulje poboljšava zdravlje kože i varenja.
Kako funkcionišu šotovi maslinovog ulja?
Koncept je jednostavan: svakog dana popiti oko jednu kašiku maslinovog ulja direktno, kaže Katerina Mauntanos, osnivačica kompanije ,,Kosterina".
Prednosti šotova maslinovog ulja
Registrovani dijetetičar Loren Slejton kaže da šot format čini konzumiranje maslinovog ulja sličnim dnevnom suplementu, što može postati dobra navika. Većina ljudi zna da je maslinovo ulje zdrava hrana, kaže ona.
„Ali nisam sigurna da svi konzumiraju maslinovo ulje svakodnevno, posebno ako ne kuvate često. Sviđa mi se ideja šota jer podstiče svakodnevnu upotrebu.“
Shutterstock
Slejton napominje da Amerikanci prosečno konzumiraju oko jedan litar maslinovog ulja godišnje, dok u mediteranskim zemljama taj broj iznosi 10 do 20 puta više.
„U studiji Predimed, koja je pokazala impresivne rezultate za kardiovaskularno zdravlje i pamćenje, ljudima je preporučeno da unose najmanje četiri kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja dnevno, i dobijali su po jedan litar nedeljno.“
Dakle, kaže ona, mnogi koji žele da iskoriste zdravstvene prednosti maslinovog ulja verovatno treba da ga konzumiraju više.
Mane šotova maslinovog ulja
Fenova preferira konzumiranje maslinovog ulja u malim količinama tokom dana i uz hranu.
„Maslinovo ulje nije samo zdravo, već i poboljšava apsorpciju hranljivih materija iz hrane.“
Shutterstock
„Ako ga uzimate samo u obliku šota, propuštate te prednosti,“ dodaje ona. „On pruža savršen balans masti korisnih za mozak, koje takođe pomažu telu da apsorbuje hranljive materije iz osnovnih namirnica mediteranske dijete: lisnato povrće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove i semenke, ribu i plodove mora.“
Takođe, konzumiranje šotova maslinovog ulja može biti skupo, bilo da pijete kašike direktno iz boce ili koristite pojedinačno pakovane doze.
Bonus video:
Možda vas zanima…