Ponekad se jedenje istih obroka svakog dana, pogotovo ako su hranljivi, čini kao dobra ideja. Ako svakog dana doručkujete belanca, jogurt i tost, a za večeru jedete piletinu, brokoli i pirinač, lakše ćete isplanirati i pripremiti obroke i olakšati sebi svakodnevicu. Isti obroci takođe mogu pomoći u održavanju nivoa energije.
Na primer, neki sportisti jedu svakog dana istu hranu u tačno isto vreme kako bi „osigurali svoj nivo energije“.
Ali ova rutina može imati i neke nedostatke. Da li je ovakav režim ishrane zaista zdrav?
Ograničena ishrana može postati problem
Iako je nekima možda normalno da jedu iste obroke svakog dana, ova rutina može dovesti do zabrinjavajućih rezultata. Ketrin Metzelar, nutricionistkinja iz Sijetla i savetnica za intuitivnu ishranu, objasnila je da neko ko svakog dana jede istu hranu može imati takozvani ARFID poremećaj – izbegavajući/restriktivni poremećaj unosa hrane, koji uzrokuje da ljudi jedu veoma malo hrane ili izbegavaju određene namirnice.
Shutterstock
„Moja prva misao je: ‘Zašto to neko radi? Zašto neko jede uvek isto?’“, izjavila je za HuffPost nutricionistkinja Emili Van Ek. „Ako neko to radi, pitala bih se zašto, jer ta osoba možda previše fiksira pažnju na nešto.“
Čak i ako je neko neurodivergentan i potrebno mu je da stalno jede istu hranu, Metzelar podstiče raznovrsnost. Osim toga, konzumiranje iste hrane svakog dana može dovesti do nedostatka hranljivih materija i problema sa varenjem, kao što su nadutost i zatvor.
„Ljudi nemaju koristi od toga da svakog dana konzumiraju istu hranu“, rekla je. „Ljudsko telo najbolje funkcioniše kada je ishrana tokom dana, nedelje ili dužeg perioda raznovrsna.“
Raznovrsnost je uopšteno najbolja za naše zdravlje
„Mislim da je raznovrsnost najbolja, pa pokušajte da jedete različite vrste žitarica, različite vrste povrća i različite vrste proteina tokom meseca“, rekla je Van Ek.
„Mislim da ne treba preterivati sa raznovrsnošću obroka, ali trebalo bi da unesete promene u svoj jelovnik ako je on uvek isti. Između ostalog, tako ćete više uživati u hrani. Ako svakog dana jedete istu hranu, ona će vam brzo dosaditi.“
Nutricionistkinja takođe predlaže da jedete puno povrća, jer ono sadrži dragocena vlakna, vitamine, fitonutrijente i antioksidanse koji snižavaju holesterol i krvni pritisak i pomažu u prevenciji bolesti.
Shutterstock
„Ako vaš svakodnevni obrok uključuje raznolike namirnice, samo u tom jednom danu unećete mnogo više hranljivih materija nego ako svakog dana jedete samo jaja i tost za doručak, sendvič sa ćuretinom za ručak i govedinu i pirinač za večeru“, rekla je Van Ek.
Međutim, prema Van Ek, u redu je da pripremite istu hranu za ceo nedelju — na primer piletinu s pirinčem i brokolijem za ručak — pod uslovom da to promenite sledeće nedelje.
Dugoročno, neuravnotežena ishrana može uticati na mentalno zdravlje i društveni život osobe. Ograničavanje izbora hrane „može povećati anksioznost u vezi sa hranom“, rekla je Metzelar.
„Hrana bi trebalo da bude zadovoljstvo i u njoj bi trebalo da uživate, tako da izbor hrane može uticati i na mentalno zdravlje ljudi. Još jedna loša stvar u vezi sa jedenjem iste hrane jeste to što to može dovesti do intenzivne žudnje ili fiksacije na hranu koju ne jedete.“
Shutterstock
Metzelar je komentarisala sportiste koji su na strogim dijetama, rekavši: „Počnu na kraju da maštaju o hrani, razmišljaju o njoj ceo dan, pa čak se i bude noću zbog želje za nečim što ne smeju da jedu.“
Poenta svega je da, ako želite da živite zdravo, jedite raznovrsne namirnice i unosite dovoljno hranljivih materija. „Važno je da razmislite o izboru hrane koju jedete, ali preterano opterećivanje izborom ‘zdrave’ hrane ne mora nužno biti korisno“, rekla je Van Ek.
„Ne treba da imate savršenu ishranu. Ali ako želite da je poboljšate, razmislite o hrani koju jedete i, ako pri tom shvatite da jedete premalo povrća ili proteina ili da vam je nivo šećera u krvi loš, postepeno uvedite male promene. Ali potpuna promena ishrane, na način da analizirate svaku namirnicu koju jedete, nikada nije rešenje.“
Bonus video:
Možda vas zanima…