Promene na koži mogu biti opasne, ne treba ih ignorisati: Dr Dušan Škiljević savetuje šta da radimo kad ih uočimo

Olja Jelić Vesti 16.08.2023 09:10 0

Šta nam govore promene na koži i koliko mogu biti opasne? Na pitanja je odgovorio dr Dušan Škiljević

Dr Dušan Škiljević

Printscreen/RTS

Koža je najveći organ ljudskog tela, a njena kompleksna građa i direktna izloženost okolini čini je podložnom raznim oboljenjima. Jedna od najučestalijih pojava su mladeži, koji bi trebalo redovno da se pregledaju i drže pod kontrolom. Međutim, tu su i fleke, kao i druge promene na koži koje mnogi ignorišu.

Prof. dr Dušan Škiljević govorio je u RTS Ordinaciji o flekama na koži, kao i o tome kada one postaju opasne.

Dr Dušan Škiljević

Printscreen/RTS

 

 

"Svi koji imaju fleke, naročito novonastala, naročito ako su brojne - treba da se jave lekaru. Nije to stvar koja treba odmah da s eskida, zbog toga što ne znamo kako su nastale. Neke pigmentne lezije, promene koje nisu samo fleka od viška pigmenta, nego od viška pigmentnih ćelija koje mogu da budu i opasne, da ne spominjemo melanom. Druge vrste tumora mogu da se manifestuju kao obične fleke. Druga stvar zbog koje treba da se obratimo lekaru kada imamo takvu vrstu problematike na koži, je što ta fleka može da bude i manifestacija nekih unutrašnjih oboljenja, ne samo bolesti kože. I na kraju, naravno, sama bolest kože. Ja svakako savetujem da se to nešto što se zove fleka pregleda , da se postavi prava dijagnoza, pa tek onda da krećemo u proces uklanjanja i prevencije pojave novih." - objasnio je doktor Škiljević.

Žena

Shutterstock

 

Hiperpigmentacije koje se najčešće javljaju na koži:

Melazme -

Melazma predstavlja hiperpigmentovane fleke, svetlo do tamno smeđe boje, lokalizovane na obrazima, čelu, nosu, gornjoj usni ili bradi. Najčešće se javlja kod žena u reproduktivnom periodu, ali i kod 10% muškaraca. Pojavljuje se isključivo na delovima kože izloženim sunčevom zračenju. Provocirajući faktori za njen nastanak osim UV zračenja su: uzimanje kontraceptiva, trudnoća ili neki antikonvulzivni lekovi.

Postatraumatske hiperpigmentacije
Foto - toksične reakcije
Fleke od sunca

Komentari (0)
Loading