Znak da imate DIJABETES može da se javi odmah nakon JELA: Ako OVO osetite, odmah idite LEKARU!

Vesti 30.08.2022 22:00 0

Veoma je bitno da se na vreme javite lekaru

dijabetes

Shutterstock

Dijabetes (Diabetes Mellitus) je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi gušterači – pankreasu  i  odgovoran je za pravilan  metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera.

Bez insulina, uneti šećer u organizam putem hrane se ne može preneti iz krvotoka do ćelija, što se ispoljava kao porast šećera u krvi.

Dijabetes može doći sa širokim spektrom simptoma ili uopšte bez njih - posebno u najranijim fazama. Ovi simptomi često uključuju često mokrenje, povećanu glad i žeđ, zamagljen vid, utrnulost ili peckanje u ekstremitetima, suvu kožu, sporo zarastajuće rane i infekcije koje se ponavljaju.

-Simptom dijabetesa koji se najčešće zanemaruje je umor, jer postoji mnogo drugih potencijalnih uzroka za to“, objašnjava doktor Dejvid Kulper MD i dodaje

Znak da imate DIJABETES može da se javi odmah nakon JELA: Ako OVO osetite, odmah idite LEKARU!

Pexels

 

- Mnogi ljudi imaju druge potencijalne razloge da se osećaju umorno, kao što su prekomerni rad, stres, nedovoljno sna, depresija ili drugi poremećaji raspoloženja, ili se čak oporavljaju od kovida, tako da će oni koji doživljavaju umor od dijabetesa verovatno to pripisati nekom od ovih drugih faktora“, napominje on i ističe da je posebno upozoravajući umor koji se javlja nakon jela - rekao je on. 

Jedan od načina da utvrdite da li je vaš umor posledica dijabetesa je da obratite pažnju kada ga osećate. Iako umor koji doživite u bilo kom trenutku može ukazivati na neravnotežu šećera u krvi, doktor Kulper ukazuje da umor nakon obroka - simptom poznat kao pospanost nakon obroka - posebno ukazuje na to stanje.

- Ako se vaš umor javlja posebno nakon što jedete, to može biti znak upozorenja - kaže on, napominjući da je od vitalnog značaja da posetite lekara

 - Ako osetite umor čak i nakon što ste dovoljno spavali… razgovarajte sa svojim lekarom da vidite da li treba da se testirate na dijabetes - savetuje doktor.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading