Dva SIMPTOMA odaju da se KRVNI UGRUŠAK “preselio” u pluća: Ovo je jedna od NAJOPASNIJIH posledica zaraze koronom

K.Ć. Vesti 25.08.2022 08:00 0

Saznajte koji su simptomi pojave tromba u plućima na vreme, jer ovo stanje može biti izuzetno opasno po život

pluća

Shutterstock

Postoje trombovi koji su poput gela i koji se prirodno rastvajaju kada se povreda zaleči. Međutim, kada se ne rastvaraju, oni ograničavaju normalan protok krvi u srce, što ozbiljno ogrožava život pacijenta.

Krvni ugrušci se najčešće javljaju na dva lokaliteta - nozi i plućima. Duboka venska tromboza (DVT) je stanje koje se javlja kada se tromb formira u dubokoj veni, obično u nozi. Plućna embolija (PE) nastaje kada se krvni ugrušak "zaglavi" u arteriji u plućima, blokirajući protok krvi u deo pluća.

Prema "Cancer Research UK", uobičajeni simptomi postojanja krvih ugrušaka su neobjašnjivi bol u mišićima, crvenilo i otok na nozi. Ako se ugrušak "preselio" u pluća, simptomi mogu biti različiti a najčešće se manifestuju kao tegobe sa disanjem.

Neki od simptoma tromba u plućima jesu isprekidano, plitko i kratko disanje koje iznenada ili vremenom postaje sve teže, bol u grudima ili gornjem delu leđa koji se pogoršava kada udišete. Ako primetite da imate poteškoća sa disanjem, ili da vas hvata nesvestica, obavezno pozovite hitnu pomoć. Iskašljavanje krvi i vrtoglavica su najizraženiji simptomi plućne embolije.

Osim što je utvrđeno da se neretko javlja kao posledica zaraze korona virusom, postoji niz faktora rizika za  pojavu tromba među kojima su prekomerna težina ili upotreba kombinovanih hormonskih kontraceptivnih sredstava.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading