Kajsija, danas se gaji širom sveta, a uzgajana je još u praistorijsko vreme. Omiljena je voćka kod mnogih ljudi i ima obilje zdravstvenih koristi.
Sadrže veliku količinu antioksidanata koji su ključni za jačanje imuniteta i smanjenje oksidativnog stresa – sve to utiče na jaču sposobnost organizma da se bolje štiti od infekcija, upala, ali i ozbiljnijih bolesti.
Ova voćka je i izvor vitamina A, E, B i C, kao i fosfora, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma. Sadrži i beta karoten, što govori i njena narandžasta boja. Beta karoten iz kajsije čuva našu kožu, naročito od opekotina, zato je poželjno jesti kajsije ukoliko volite da se sunčate. To je ujedno i razlog zašto mnoge kreme za sunčanje sadrže upravo beta karoten.
Najbolje ih je jesti cele i neoljuštene, ali ih je pre toga potrebno dobro oprati. Preporuka nutricionista je da se što češće nađu na našoj trpezi, ali ipak i tu postoji izuzetak.
Oprez – kajsije imaju visok sadržaj kalijuma
Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji takođe služi kao elektrolit. U vašem telu, on je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti (24, 25). Dve kajsije (70 grama) obezbeđuju 181 mg ovog minerala, što je 4 odsto dnevnih potreba. S obzirom da kalijum blisko sarađuje sa natrijumom kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može pomoći u sprečavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska (24).
Jedna analiza 33 studije otkrila je da ishrana bogata kalijumom značajno smanjuje krvni pritisak i rezultira 24 odsto manjim rizikom od moždanog udara (26).
Važno je napomenuti da osobe koje imaju kardiovaskulrne ili bubrežne probleme ne treba da unose previše ovog voća
BONUS VIDEO
Kalesu
24.06.2022 17:17Članak o kajsijama, a na prvoj slici - breskva.