Ako se venčate nakon OVIH godina, veće su vam šanse za razvod: Ako imate na umu ovo istraživanje možete da sprečite propast bračne zajednice

Vesti 28.05.2023 13:27 0

Ali društveni naučnici su prilično dobro predvideli neke stvari koje utiču na propast bračne zajednice.

razvod

Shutterstock

 

Put do srećnog i dugotrajnog braka često je preplavljen nepredvidivim izazovima. Iako niko ne može sa potpunom sigurnošću predvideti sudbinu jednog para, društveni naučnici su otkrili neke faktore koji mogu značajno uticati na propast bračne zajednice.

Nedavno istraživanje koje je predstavio časopis Business Insider iznelo je faktore koji se često povezuju sa razvodom braka. Važno je napomenuti da ovi faktori sami po sebi ne predstavljaju presudu za odnos, već nam pružaju mogućnost da razmislimo o njihovom uticaju i načinima na koje ih možemo prevazići ili smanjiti.

Jedan od ključnih faktora je uzrast prilikom sklapanja braka. Istraživanje koje je sproveo profesor Nikolas Vulfinger sa Univerziteta u Juti otkriva da su parovi koji se venčavaju u tinejdžerskim godinama ili u srednjim tridesetim i kasnije izloženi većem riziku od razvoda u odnosu na parove koji se venčavaju u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama.

Važno je da ne žurimo sa venčanjem samo zbog društvenih očekivanja ili pritiska, već da se odlučimo na taj korak kada zaista osetimo da smo spremni i kada pronađemo osobu sa kojom želimo provesti ostatak života. Venčanje ne treba biti prisilno niti bi trebali odugovlačiti sa njim. Kada dođe vreme, osećaćete to u svom srcu i bićete sigurni da možete izgovoriti "da" svom partneru bez oklevanja.

Iako se rizik od razvoda povećava sa venčanjem u tinejdžerskim godinama, istraživanje profesora Vulfingera ukazuje da šanse za razvod nakon 32. godine života godišnje rastu za oko 5%. To nas podseća na važnost zrelosti i emocionalne stabilnosti prilikom donošenja odluke o braku.

Svaki brak je jedinstven, a ovi faktori mogu se razlikovati od para do para. Važno je da se otvoreno razgovara o njima i da se zajednički radi na prevazilaženju izazova koji se javljaju. Partnerstvo, razumevanje i podrška su ključni elementi za izgradnju snažnog i dugotrajnog odnosa.

Nijedno istraživanje ne može unapred predvideti sudbinu jednog braka, ali ono nam može pružiti uvid u potencijalne izazove sa kojima se možemo suočiti. Uz ljubav, strpljenje i obostrano zalaganje, svaki par može prevazići te izazove i izgraditi trajnu sreću zajedno.

 

Komentari (0)
Loading