Treba li umivati lice ujutru? Koliko je "dobra" navika zaista dobra, otkrivaju stručnjaci

Vesti 29.11.2023 08:36 0

Postoji jedno pravilo, ali i nekoliko izuzetaka...

Nega lica

Shutterstock

Noćna nega kože je neophodna i svi znamo koliko je važno oprati šminku nakon dugog dana. A da li treba čistiti kožu ujutru?

Da li je umivanje lica ujutru zaista toliko neophodno? Ako očistite lice pre spavanja, da li je moguće da se ono zaprlja tokom noći? Odgovor će vas možda iznenaditi. A šta kažu dermatolozi? Prenosimo mišljenje dermatologa dr Orit Markovic i dr Nolani Gonzales.

Nega

Shutterstock

 
Koliko često treba prati lice

Ključna reč ovde je pranje. Za pranje obično koristi sapun ili deterdžent kao deo procesa čišćenja. Imajući ovo na umu, dr Markovic kaže da većina ljudi treba da pere lice samo jednom dnevno. “Ako umivate lice noću, ne morate ponovo da perete lice ujutru penom ili gelom za umivanje”, objašnjava doktorka. “Ako odete odmah u krevet nakon pranja lica, ono ne dolazi u kontakt ni sa čim što zaista treba da se opere.” MEđutim, ako se znojite tookom noći, ujutru isperite lice vodom, piše Lepota i Zdravlje. 

Prednosti jutarnjeg pranja lica

Dok dr Markovic kaže da pranje nije neophodno i umesto toga preporučuje samo umivanje vodom, dr Gonzales ima drugačiji stav. “Treba da operete lice ujutru iz više razloga. Bakterije se mogu akumulirati tokom noći, a takođe bi trebalo da pripremite kožu tako što ćete je očistiti za svoju jutarnju rutinu nege kože. A da ne pominjemo uklanjanje noćnih krema i seruma koje ste koristili prethodne noći”.

lice

Unsplash

 

Dok se stav dr Gonzales razlikuje od stava dr Markovic, vredi napomenuti da su micelarna voda i balzami za čišćenje sjajne opcije za nežno čišćenje ujutru. Naravno, ako više volite da koristite gel ili penu za umivanje, i to je super.

Kada je čišćenje lica ujutru neophodno

Kada vežbate

Bez obzira na tip kože, ako ujutru prvo vežbate, morate odmah da operete lice. Uzimajući u obzir da se znoj meša sa prljavštinom i bakterijama na vašoj koži, on može da stvori savršenu podlogu za bubuljice. Jer čak i ako ste sinoć oprali lice, još uvek postoji mogućnost da vaša posteljina sadrži bakterije. Ukratko, mudro je oprati lice nakon znojenja.

patika

Shutterstock

 

Ako imate masnu kožu

Još jedan važan razlog za pranje lica ujutru je ako imate masnu kožu. Budući da se sebum nakuplja na koži tokom noći, ujutru se obavezno umijte ili obrišite lice micelarnom vodom.

Ako imate suvu kožu

Drugi izuzetak je ako je vaša koža prirodno suva ili ako ima tendenciju da se isuši tokom zime i leta. U ovo doba godine, dr Markovic preporučuje da posegnete za uljem ili balzamom za čišćenje kako biste hidrirali kožu. Za najbolje rezultate, umasirajte jednu pumpicu ulja ili malo balzama na kožu, pustite da se upije, a zatim obrišite vlažnim peškirom.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading