Trudnu ženu u TRIDESETIM još uvek zovu "starija prvorotka": Roditi dete u Srbiji posle dvadesete je privilegija koja TREBA da trpi OSUDU?

Vesti 19.02.2023 20:00 0

Ima mnogo problematičnih termina koji se vezuju za plodnost žena i njihovo reproduktivno zdravlje

Trudnu ženu u TRIDESETIM još uvek zovu "starija prvorotka": Roditi dete u Srbiji posle dvadesete je privilegija koja TREBA da trpi OSUDU?

unsplash.com

 

Na našem Balkanskom području postavljanje neprijatnih pitanja poput: Kad misliš da rodiš dete, kad će drugo, šta čekate, misliš li ti da rađaš, obavijeno je velom "znatiželje" pod izgovorom "najbolje namere". Naime, takva pitanja je moguće izbeći, svesno, neodgovaranjem. A da li je tako sa "pogrdnim" problematičnim terminima koji imaju veze sa plodnošću žena i njihovim reproduktivnim zdravljem? 

Nije, jer se tiču i zdravstvenog osoblja i njihove ustaljene terminologije s kraja 19. veka.

Neki od njih su "gerijatrijska porodilja" i "starija prvorotka".

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći broj rađanja - 18.584 - zabeležen je u starosnoj grupi žena od 30 do 34 godine. Prosečna starost majki pri rođenju deteta je 30,1 godina, dok je prosečna starost majki pri rođenju prvog deteta 28,8 godina.

Kada uzmemo u obzir ovaj podatak pitamo se: Zašto je važno da se naglasi da je "starija mama" ako je prešla dvadesetu? Da nam se nametne krivica zato što smo u drugom stanju?

Termini poput "gerijatrijska trudnoća" i "starija prvorotka" se odavno odomaćio u kolokvijalnom govoru i obeležava žene koje su se usudile posle 20-tih godina da rađaju decu. Umesto da se žene ohrabruju na rađanje, ovakvom terminologijom su osuđivane.

Da li je termin "starija prvorotka" pogrdan samo za majku koja rađa ili i za njeno dete?

- Kada me je doktorka pregledala i rekla da sam u drugom stanju, pomešale su mi se tri prejake emocije, ogromna sreća i blaga zbunjenost u prvi mah, a zatim ljutnja kada mi je rekla da treba da radimo dodatne nalaze jer sam ja "starija prvorotka" u svojoj 33. godini. Jako me to povredilo pa sam je pitala: "Izvinite, šta je tačno na meni staro"? - Ispričala je Marijana za Naj ženu.

Istraživanje koje je sprovedeno u Danskoj, a u kom je učestvovalo 4.741 mama, ide u prilog kada govorimo o spremnosti na majčinstvo i odgajanju dece, starijim mamama.

Neka istraživanja navode da su starije mame strpljivije sa decom i posvećenije, dok druge studije navode da su mame u ranim dvadesetim životno dugovečnije.

Dakle, nema greške, pravo vreme je onda kad Vi odlučite i kad se osećate spremnom za trudnoću.

Komentari (0)
Loading