Ovo je tajna najbolje zimnice na Balkanu, prste da poližete: Makedonski ajvar hvale svi, jedan sastojak je ključan

Nedeljko Tišanović Vesti 27.08.2024 12:38 0

Ovo će potpuno promeniti vaše dosadašnje navike u pripremi ajvara.

paprike

rina

Kraj avgusta je savršen trenutak za pripremu zimnice, a ajvar je nezaobilazan deo zimskih trpeza u Srbiji. Posebno se hvali makedonski ajvar, koji se pravi samo od crvene paprike, bez dodatka drugog povrća, a domaćice sa Balkana ga smatraju najboljim zbog specifične pripreme.

Za pripremu makedonskog ajvara, prvo pečete crvene paprike sa svih strana i one su jedino povrće koje se koristi. Nakon što se ispeku, stavite ih u plastične kese kako bi se lakše ogulile. Kada se paprike ohlade, oljuštite ih, očistite od semena i ostavite da se ocede preko noći.

Sledećeg dana, sameljite paprike u mašini za mlevenje ili mašini za mlevenje mesa. U šerpu stavite malo ulja i dodajte samlevene paprike. Stavite šerpu na vatru i mešajte, dok se ulje zagreva. Mešajte paprike na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, a zatim sipajte zagrejano ulje na paprike i nastavite da mešate na srednje jakoj vatri. Ajvar treba da se prži 2 do 3 sata od prvog ključanja.

Ajvar je gotov kada možete da vidite dno šerpe kada pređete kašikom po sredini. Pola sata pre kraja prženja stavite tegle u rernu na 100 stepeni. Pred kraj prženja dodajte so, šećer i sirće, a vruć ajvar sipajte u vruće tegle. Zatvorite tegle sa čistim poklopcima i vratite ih u rernu na 75 stepeni još sat vremena. Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se potpuno ne ohlade.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading