Mnogi vole ovakvo meso sa roštilja, a ne znaju koliko je štetno: Jedna navika može izazvati rak, odmah prestanite ovo da jedete

Nedeljko Tišanović Vesti 18.08.2024 20:56 0

Morate ovu naviku promeniti.

roštilj

Shutterstock

Kad su letnje vrućine u punom jeku, uživanje u roštilju i hladnom pivu deluje kao idealan izbor. Međutim, meso sa roštilja u kombinaciji sa velikim vrućinama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Prema Svetskom fondu za istraživanje raka, postoji povezanost između konzumacije mesa, ribe ili živine spremljene na roštilju i povećanog rizika od raka želuca.

Dijetetičarka Džulijet Kelou objašnjava da su uzročnici raka heterociklički amini (HCA), koji se formiraju kada se aminokiseline u hrani izlože ekstremno visokim temperaturama, kao što je slučaj sa roštiljanjem. Takođe, policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), prisutni u dimu i vatri, doprinose ovom riziku.

Prema Kelou, važno je da izbegavate konzumiranje zagorele hrane kako biste smanjili izloženost ovim hemikalijama. Plamen nastaje kada masnoća kaplje na ugalj, pa je preporučljivo koristiti meso sa manje masnoće, ne pretrpavati rešetku i premestiti hranu na hladniji deo roštilja ako se vatra poveća.

Kuvanje hrane delimično pre roštiljanja može skratiti vreme izlaganja plamenu i dimu. Korišćenje friteze takođe može biti dobra alternativa.

Prema korejskom istraživanju, pripremanje hrane u fritezama sa vrućim zrakom sprečava stvaranje HCA u pilećim krilcima i svinjetini u poređenju sa roštiljanjem.

Pored toga, mariniranje mesa sa začinima poput đumbira, belog luka, ruzmarina i kurkume može smanjiti prisustvo HCA. Portugalska istraživanja su pokazala da mariniranje odreska u tamnom pivu pre pečenja na roštilju smanjuje PAH za 53%, dok jabukovo sirće smanjuje PAH u svinjetini pečenoj na žaru za 66%.

Takođe, tokom letnjih meseci dolazi do udvostručenja slučajeva trovanja hranom, što čini oprez tokom roštiljanja neophodnim. Veća je verovatnoća da će se konzumirati nedovoljno pečeno meso, ostavljena hrana na suncu ili doći do unakrsne kontaminacije između sirove i pripremljene hrane.

Da biste smanjili rizik, obavezno koristite čistu rešetku i temeljno obradite meso. Izbegavajte unakrsnu kontaminaciju držanjem sirovih i pripremljenih namirnica odvojeno, koristeći različite posude, daske za sečenje, tanjire i činije. Takođe, nikad ne koristite ostatke marinade od sirovog mesa za prelivanje delimično spremljenog mesa, kako piše Express.co.uk.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading