Kupatilo sa BILJKAMA je nov trend koji je zavladao: Saveti kako da vaša kupatila izgledaju svetski!

Vesti 22.03.2023 22:00 0

Najnoviji trend iz 2023. je uređenje kupatila sa biljkama. Ako se plašite da nemate dovoljno svetlostii, postoji par saveta kako da svoje snove pretvorite u realnost.

kupatilo

Shutterstock

Za kupatilo sa biljkama iz snova je potrebno da prvo izaberete odgovarajuću vrstu. Da bi biljka opstala u vašem kupatilu, ona treba da bude otporna na tamne i vlažne uslove. Mali trik da to lako utvrdite: biljke sa svetlom bojom listova zahtevaju više svetlosti, dok su one sa tamnom bojom listova otpornije na nedostatak svetlosti. Tropske vrste su posebno pogodne za kupatilo jer je ova prostorija slična njihovim prirodnim uslovima.

Pored toga što ćete vaš prostor biti vizuelno lepši, kupatilo sa biljkama ima i druge prednosti: one pročišćavaju vazduh, deluju anti-bakterijski, pomažu u borbi protiv buđi i često ih nije potrebno ni zalivati.

Najbolji izbor biljaka za kupatilo su: bostonska paprat, eukaliptus, filodendron, homalomena, kalatea, 

zlatni potos, zmijska biljka, zmajevo drvo, fikus bendžamin, gospina papučica, tilandsija.
Kupatilo sa BILJKAMA je nov trend koji je zavladao: Saveti kako da vaša kupatila izgledaju svetski!

Shutterstock

 

 

Prvi savet je da držite otvorena vrata. Neka vrata budu što više otvorena – to će omogućiti da uđe prirodna svetlost u kupatilo i nahrani biljke. Provetravanjem prostorije takođe ćete se brzo rešiti viška vlage i smanjiti verovatnoću do pojave buđi.

Kupatilo

Shutterstock

 

 

 

Kupatilo sa biljkama voli ogledala. Ogledalo je vaš najbolji prijatelj na putu ka kupatilu sa biljkama kao iz bajke. Glavno je da ga pravilno postavite tako da reflektuje svetlost iz drugih prostorija. 

Kupatilo

Shutterstock

 

 

Ako je potrebno premestite biljke jer neke biljke neće uspeti u mračnim uslovima – ipak im je potrebno malo svetlosti. Zato s vremena na vreme pomerajte biljke da vidite koji ugao im najviše odgovara. 

Ne zalivajte biljke često. Kada zalivate biljke koje žive u uslovima sa malo svetlosti, zemljište će se duže sušiti. Zbog toga nema potrebe da preterujete. Nekada zalivanje nije ni neophodno zbog vodene pare i vlage u kupatilu.

Kupatilo sa BILJKAMA je nov trend koji je zavladao: Saveti kako da vaša kupatila izgledaju svetski!

Shutterstock

 

 

Redovno proveravajte zemljište u saksiji. Većini biljaka neće biti potrebno dodatno zalivanje dok su u kupatilu, ali provera s vremena na vreme neće škoditi. Jednostavan način da procenite da li vaš zeleni prijatelj ima dovoljno vode je da gurnete kažiprst duboko u zemlju biljke. Ako deluje suvo, zalijte je sa malo vode.

 

Komentari (0)
Loading