Brza metoda kiseljenja kupusa bez bureta: Spreman za sarmu za samo 48 sati, a ukus savršen

Slobodanka Ćorić Vesti 14.11.2025 08:31 0

Ako volite klasičan ukus, ali nemate vremena za višenedeljnu fermentaciju, postoji i brža tradicionalna varijanta

kupus

Shutterstock

Zaboravite na bure, kamen i višenedeljno čekanje – postoji način da kupus ukiselite bukvalno za dva dana! Idealno za sve koji jedva čekaju prve sarme, a nisu stigli da pripreme zimnicu na vreme.

Ekspres metoda – sarma već za 48 sati

Očistite kupus od spoljašnjih listova i pažljivo izdubite koren. U napravljeno udubljenje sipajte malu šoljicu sirćeta i kašiku soli, pa protresite glavicu da se sve lepo rasporedi.

Zatim kupus ubacite u kesu i stavite u zamrzivač – tamo treba da odstoji puna dva dana.

Kada ga izvadite i pustite da se potpuno odmrzne, bićete iznenađeni: listovi su mekani, savitljivi i prijatno kiseli – baš kakvi treba da budu za motanje sarme!

Ubrzana „baka verzija“ – tradicionalni ukus, kraće čekanje

Ako volite klasičan ukus, ali nemate vremena za višenedeljnu fermentaciju, postoji i brža tradicionalna varijanta.
Kupus izdubite kao i inače, pospite so u sredinu i stavite ga u veću šerpu ili posudu. Pored glavice ubacite krišku hleba – ona podstiče prirodno kiselenje.

Prelijte sve vrelom, blago posoljenom vodom (bitno je da ne preterate sa solju!), poklopite i ostavite na toplom mestu. Za tri do pet dana kupus će biti taman – sočan, kiselkast i spreman za zimsku trpezu.

Komentari (0)
Loading