U septembru se sadi najskuplji začin na svetu: Kilogram košta više od milion dinara, bacite se na posao!

Vesti 15.09.2025 12:34 0

Potiče iz Azije i vekovima se koristi u kuhinji, parfemima, bojama i tradicionalnoj medicini

šafran

Shutterstock

Šafran, dragulj među začinima, svoju sezonu započinje upravo u septembru. Njegov prirodni ciklus počinje krajem leta, pa je to idealno vreme da zasadite lukovice dok je zemlja još topla. Na taj način biljke će se do zime dobro ukoreniti i spremno dočekati cvetanje, koje se obično dešava u oktobru ili novembru.

Ono što šafran čini posebnim jeste njegova kratkotrajna lepota – cvetanje traje svega dve do tri nedelje, ali u tom periodu vaš vrt će zablistati ljubičastim ili plavoljubičastim cvetovima sa prepoznatljivim tamnim prugama. Dok većina biljaka miruje, šafran unosi boju i život u jesenje dane.

Šafran potiče iz Azije i vekovima se koristi u kuhinji, parfemima, bojama i tradicionalnoj medicini. Danas je poznat kao najskuplji začin na svetu – kilogram dostiže neverovatnih 10.000 dolara (oko 1,1 milion dinara). Ipak, dobra vest je da ga možete sami uzgajati u svojoj bašti.

Da biste uspeli, potrebni su vam sunčano mesto i lagano, dobro drenirano zemljište. Lukovice se sade na dubini od 7 do 10 cm, sa razmakom od oko 7-8 cm. Ne preterujte sa zalivanjem – prekomerna vlaga može oštetiti lukovice. U proleće mu prija đubrenje fosforom i kalijumom, ali zemlja treba da bude obogaćena već prilikom sadnje.

Berba je poseban ritual. Cvetove je najbolje brati u zoru, pre nego što se potpuno otvore, kako bi se sačuvali miris i svojstva. Svaki cvet daje tri tučka koji se pažljivo odvajaju i suše. Začin se može sušiti u rerni na 50 stepeni oko 20 minuta, a zatim čuvati na suvom i tamnom mestu nekoliko meseci kako bi razvio punu aromu.

Ako želite da unesete luksuz u svoju kuhinju i vrt, sada je pravi trenutak. Septembar je mesec kada počinje čarolija najskupljeg začina na svetu – možda baš u vašem dvorištu.

Komentari (0)
Loading