Ako mislite da su uštipci komplikovani za pravljenje, varate se – Rusi znaju trik da budu gotovi za samo 5 minuta, a rezultat je mekani i vazdušasti kao duša. Tajna je u jednostavnim sastojcima i pravom redosledu pripreme.
Tajna savršenih uštipaka
Osnova je mekano testo koje ne zahteva dugotrajno mesenje. Ruske domaćice često koriste kombinaciju brašna, mleka, jaja i malo praška za pecivo. Upravo prašak za pecivo čini da uštipci narastu i postanu neverovatno mekani, čak i kada se prže na ulju.
Brzo mešanje: Sve sastojke jednostavno pomešajte žicom ili viljuškom. Nema čekanja da testo naraste – baš zato su ovi uštipci gotovi u rekordnom roku.
Prženje: Zagrejte ulje u tiganju i kašikom vadite testo. Mala tajna ruskih domaćica je da ulje bude dovoljno vrelo – uštipci će odmah dobiti zlatnu koricu, a unutrašnjost ostaje mekana i pahuljasta.
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 400 ml jogurta ili kiselog mleka
- kašičica soli
- 500 g brašna
- 12 g praška za pecivo
- 200 ml ulja
PRIPREMA
U posudu dodati 2 jaja, 400 ml jogurta, 1 kašićicu soli i sve to dobro promešati.
Zatim postepeno dodavati 500g brašna i jedan prašak za pecivo.
Potom nastaviti mešati sve dok ne dobijete gustu homogenu smesu.
Dodavati pomalo brašna, kako biste lakše umutili.
Smesa će biti gotova kada se može lepo vaditi kašikom uštipak.
Ne bi trebalo da bude ni previše gusta, ali ni retka.
Uštipke pržite u 200 ml ulja, dok ne dobiju rumenu boju.
Vadite ih pomoću kutlače, koja je prethodno provučena kroz vrelo ulje.
Drugom kačikom ih oblikujte u tiganju, tako da budu što tanji.
Kako da budu “mekani kao duša”
Ključ je u neprepunom tiganju – uštipci trebaju imati dovoljno prostora da narastu. Takođe, mešanje testa treba biti nežno i kratko, bez previše mućenja, jer previše rada sa glutenskim vlaknima može učiniti testo žilavim.
Posluženje po ruskom receptu
U Rusiji se najčešće služe topli, posuti šećerom u prahu ili preliveni domaćim džemom. Neki dodaju i malo kisele pavlake ili meda, što daje savršenu kombinaciju slatkog i blagog.
Rezultat? Uštipci koji nestaju sa tanjira brže nego što ste ih napravili, mekani, vazdušasti i puni domaće topline.