Ovako će vam namirnice ostati sveže i do 4 dana: Evo kako pravilno da zamrznete ostatke hrane

Tatjana Badarević Vesti 03.01.2025 09:48 0

Treba biti oprezan kada su u pitanju ostaci hrane jer biste mogli da rizikujete da pojedete hranu koja je pokvarena.

zamrznuta hrana

Shutterstock

Tokom praznika najčešće spremimo više hrane nego što nam je potrebno, a mnogi misle da su ostaci jela jedan od najboljih delova praznika. Meso i deserti danima zadovoljavaju naša čula, ali zapravo morate da budete oprezni kada su u pitanju ostaci hrane jer neka hrana ostaje sveža duže od druge. Ako ne obratite pažnju, mogli biste da rizikujete da pojedete hranu koja je pokvarena, piše Mirror.

Loren Alen, osnivačica Tastes Better from Scratch, objasnila je gde ljudi često greše kada je reč o uživanju u ostacima prazničnih gozbi. Sav višak pečenja, šunke, pečene govedine ili drugog mesa pohranite unutar dva sata od posluživanja. Treba ih odvojiti od kostiju i zatvoriti u plitke, hermetičke posude. Prema rečima stručnjakinje, ostaci mesa trebali bi ostati sveži tri do četiri dana, no možete ih i zamrznuti ako  želite duže da ih zadržite.

Kuvano povrće poput graška i pire krompira ostaće sveže u hermetički zatvorenim posudama.

grašak

Shutterstock

 

 

U međuvremenu, lisnato povrće brzo propada pa bi trebalo biti iskorišćeno unutar nekoliko dana. Sve dok nije pakovano sa pečurkama ili maslacem, većina ostataka na bazi povrća takođe će dobro podneti zamrzavanje, i to od jednog do tri meseca. Bilo šta poput kolača, pita ili pudinga treba pojesti unutar nekoliko dana. A osim toga, oni se takođe ne zamrzavaju dobro.

Ključni korak je dopustiti bilo kojoj vrućoj hrani da se potpuno ohladi pre nego što pokrijete i stavite u frižider. To pomaže u izbegavanju nakupljanja vlage koja može dovesti do rasta bakterija. Takođe, verujte svom nosu. Ako bilo šta loše miriše tokom procesa zagrejavanja, najbolje je to baciti.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading