Polen vas muči i unutra? Stučnjaci savetuju kako da se izborite sa sezonskom alergijom, jedno treba raditi svakog dana

Vesti 20.04.2024 20:23 0

Malo laganog brisanja, površina posebno predela pored prozora, može da bude spas tokom sezone polena

žena

Shutterstock

Sezona polenske groznice je u punom jeku i očekuje se velika  količina polena ovog vikenda.

Prolećni i letnji meseci mogu biti teško vreme za one koji su podložni polenskoj groznici, a čini se da ljudi već počinju da se bore sa svrabom u očima jer je sezona polena drveća je sada u punom jeku. Sezona polena obično počinje krajem marta i traje do sredine maja.

polen

Shutterstock

 

Kao rezultat toga, stručnjaci su podelili neke jednostavne načine za uklanjanje polena u vašem domu i smanjivanje efekata dok ste u zatvorenom prostoru – od čišćenja i nege kože, do negovanja kućnih ljubimaca.

Izlazak napolje sa polenskom groznicom često uključuje maramice i lekove, ali čak i unutrašnji prostori mogu biti nezgodni tokom toplijih meseci.

Stručnjaci su u nastavku podelili nekoliko korisnih saveta o tome kako da smanjite dosadni polen u svojim domovima i sprečite simptome.

Zatvorite vrata i prozore 

Kako se vreme zagreva, primamljivo je otvoriti vrata i prozore da biste uživali u suncu.

Ali ovo može biti problematično za one koji pate od polenske groznice – jer polen može pasti po celoj kući.

prozor

Shutterstock

 

Adam Pavson, iz ,,Safestyle"-a, kaže: „Zatvaranje vrata i prozora je jedan od najlakših i najefikasnijih načina da se smanji količina polena koji ulazi u vaš dom.

„Ako treba da otvorite prozore, pokušajte to da uradite preko noći kada je nivo polena mnogo niži i ponovo ih zatvorite kada se probudite.“

Čistite prostorije

Malo laganog brisanja, površina posebno predela pored prozora, može da bude spas tokom sezone polena.

Helen O’Konor, menadžer proizvoda u ,,247 Blinds"-u, kaže: „U idealnom slučaju, trebalo bi da čistite roletne jednom mesečno da biste se rešili prašine ili polena koji se zadržavaju na površini. Ako imate roletne ili zavese, samo ih pažljivo usisavajte jednom mesečno.

shutterstock

Shutterstock

 

„Venecijaneri ili kapci se mogu temeljnije očistiti. Obrišite svaki deo vlažnom krpom i sa malo tečnosti za pranje, a zatim brzo obrišite prašinu da biste bili sigurni da je bez polena.’

Perite veš

Stručnjaci kažu da će pranje posteljine jednom nedeljno pomoći da se smanji zarobljeni polen koji se lepi za posteljinu. Dakle, da biste eliminisali alergene, stavite posteljinu na toplo pranje najmanje jednom nedeljno.

Veš mašina

Shutterstock

 

Takođe, ako ste proveli dan napolju - posebno na travi - obavezno se presvucite i istuširajte kada dođete kući i operite odeću. Ovo će sprečiti da polen ulazi i u vašu kuću.

Uklonite polen sa kože

Znamo da je pranje polena sa odeće važno - ali isto važi i za našu kožu.

Mia Moselei-Smit, stručnjakinja za negu kože u maloprodaji proizvoda za negu kože ,,Face the Future", kaže: „Ako se borite sa sezonskim alergijama, važno je da očistite kožu što je pre moguće kako biste smanjili simptome.

Skidanje šminke

Shutterstock

 

„Ako nosite šminku ili SPF, trebalo bi očistiti lice, prvo sa micelarnom vodom za čišćenje da biste uklonili veći deo šminke i SPF-a sa kože, pre nego što stavite nežnu kremu ili gel za čišćenje kako biste u potpunosti očistili pore od prljavština.“

Svakodnevno četkajte dlaku svojih ljubimaca

„S obzirom da psi često izlaze napolje, oni su skloni da unesu polen jer se on lepi za njihovo krzno. To znači da treba da svoje pse temeljno četkate svakoga dana ili čak dva puta dnevno, kako biste se lakše nosili sa simptomima polenske groznice“, objašnjava Katrin Džordž, iz osiguranja prijatelja životinja.

psi

Shutterstock

 

Neki psi čak i sami pate od sezonskih alergija - uključujući kijanje i suzenje očiju.

Redovno četkanje vašeg psa pomoći će vam da se rešite ovog krzna zarobljenog polenom - i tako ćete pomoći i sebi i svom četvoronožnom prijatelju, prenosi Metro.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading