Povećava se rizik od respiratornih infekcija: Tokom vrućina nije zdravo da spuštate roletne, ovo je bolje rešenje

Slobodanka Ćorić Vesti 30.07.2023 13:33 0

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Microbiom”, a naučnici su bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini izložili u tri različite situacije u kontrolisanim uslovima - u mračnoj prostoriji, u prostoriji sa prirodnom svetlošću i u prostoriji sa ultraljubičastim (UV) svetlom

Povećava se rizik od respiratornih infekcija: Tokom vrućina nije zdravo da spuštate roletne, ovo je bolje rešenje

Shutterstock

Leti, posebno kada temperature postanu visoke, mnogi ljudi pokušavaju da rashlade svoje domove tako što spuštaju roletne i sprečavaju sunce da zagreje prostorije. Ipak, to i nije baš zdravo, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oregon.

Naime, ispostavilo se da je mnogo zdravije ostaviti rolete podignute, jer sunčeva svetlost ubija bakterije koje žive na česticama prašine, što zauzvrat smanjuje rizik od respiratornih infekcija.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Microbiom”, a naučnici su bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini izložili u tri različite situacije u kontrolisanim uslovima - u mračnoj prostoriji, u prostoriji sa prirodnom svetlošću i u prostoriji sa ultraljubičastim (UV) svetlom. Nakon 90 dana, uzorci su prikupljeni i analizirani i otkriveno je da postoji veza između izlaganja svetlosti i broja bakterija u prašini. Bakterije su se razmnožavale do 12 odsto brže u mračnim prostorijama. Najmanje bakterija bilo je u prostoriji u kojoj je sijala UV lampa (6,1 odsto), a tek nešto više u prostoriji sa prirodnom svetlošću (6,8 odsto).

Takođe, bakterije pronađene u mračnim prostorijama dovode se u vezu sa respiratornim problemima. Međutim, ako je vrućina zaista prevelika, ipak je dobra ideja barem delomično spustite zavese i tako sprečiti pregrejavanje u stanu - pogotovo ako nemate klimu i ako su vaše sobe okrenute prema jugu strana. Ali također zapamtite da stan treba da provetravate barem ujutro i uveče, kada nije prevruće.

Komentari (0)
Loading