Mnogo gora opcija od jaja i putera: Tri naizgled zdrava doručka podižu holesterol, tvrdi nutricionista

Slobodanka Ćorić Vesti 07.03.2024 12:12 0

Upravljanje holesterolom ne znači žrtvovanje ukusnog doručka

Mnogo gora opcija od jaja i putera: Tri naizgled zdrava doručka podižu holesterol, tvrdi nutricionista

Shutterstock

Ponekad može biti teško kretati se svetom zdrave ishrane sa toliko različitih informacija. Čak i jednostavni zadaci kao što je odabir doručka mogu izgledati zahtevni.

Tako je nutricionista Džen Volpol izdvojila nekoliko naizgled zdravih opcija za doručak koje zapravo mogu da naškode ljudima sa visokim holesterolom. Ona je za Dejli ekspres rekla: „Kao nutricionista smatram da pojedinci mogu biti prilično zbunjeni oko toga kako da kontrolišu visok holesterol, posebno za doručak. Ljudima se često kaže da izbegavaju masnu hranu, pa čak i stvari kao što su jaja ili puter. Kao rezultat toga, oni imaju tendenciju da biraju lošiji doručak, a da toga nisu svesni."

Na primer, pominje da za doručak mogu da biraju granolu, različite vrste kaša sa medom ili energetske pločice. Iako ove opcije izgledaju savršeno, nisu idealne za ljude sa visokim holesterolom.


Volpol je upozorio da su ova tri naizgled zdrava izbora prepuna ugljenih hidrata koji se brzo razlažu u glukozu, izazivajući skokove šećera u krvi. Ovo podstiče telo da oslobađa insulin, koji stimuliše proizvodnju manjih, gušćih čestica „lošeg“ LDL holesterola.

Upravljanje holesterolom ne znači žrtvovanje ukusnog doručka

Visok unos šećera takođe stimuliše proizvodnju triglicerida, druge vrste krvne masti, u jetri, što dodatno opterećuje kardiovaskularni sistem. Na sreću, upravljanje visokim holesterolom ne znači žrtvovanje ukusnog doručka, kaže nutricionista.

„Umesto gore navedenog, izaberite opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, dobar holesterol i potencijalno snižavaju LDL holesterol. Losos, avokado, orasi i čia semenke su odličan izbor. Suprotno starom verovanju, jaja su takođe dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine i holin, hranljivu materiju koja podržava zdrav transport holesterola", zaključio je Volpol.


 
Komentari (0)
Loading