Smanjite RIZIK od SRČANOG udara: Ako REDOVNO pijete ovaj SOK, možete poboljšati svoje ZDRAVLJE na više načina

Vesti 06.12.2022 19:30 0

Sok od ovog povrća je sve popularniji napitak, prvenstveno zbog svojih velikih zdravstvenih prednosti.

Srce

Shutterstock

Cvekla je zdravo korenasto povrće koje se može pripremiti na mnogo različitih načina, a njen sok jedan je od sve popularnijih napitaka, prvenstveno zbog svojih velikih zdravstvenih prednosti. Naime, cvekla je vrlo hranjiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja od kojih mnogi imaju lekovita svojstva. Sadrži velike količine kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, te gvožđa, ali i određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12.

Poslednje istraživanje pokazalo je kako samo jedna čaša soka od cvekle dnevno može blagotvorno delovati na naše zdravlje, a naročito na zdravlje našeg srca i kardiovskularnog sistema, piše Index.hr.

- Naše istraživanje pokazuje da bi jedna čaša soka od cvekle dnevno mogla biti jedan od načina unosa neorganskih nitrata u našu ishranu kako bi se zaustavile upale u organizmu koje, između ostalog, mogu dovesti do bolesti srca, pa i srčanog udara - rekao je Asad Šabir, autor istraživanja i predavač na Univerzitetu Kvin Meri u Londonu.

Smanjite RIZIK od SRČANOG udara: Ako REDOVNO pijete ovaj SOK, možete poboljšati svoje ZDRAVLJE na više načina

Printscreen/Youtube/Bakinakuhinja

 

Osim smanjenja rizika od bolesti srca, drugo istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija soka od cvekle može poboljšati našu izdržljivost. Naime, odrasli koji su popili 500 ml ovog soka dnevno mogli su vežbati čak 16 posto duže od onih koji ga nisu konzumirali.

- Nitrati deluju u sinergiji s antioksidansima koje cvekla sadrži kako bi smanjili kiseonik potreban mišićima. To im omogućava da efikasnije funkcionišu i smanjuje umor - rekao je Stiven Bejli, je radio na spomenutoj studiji.

Nutricionisti takođe ističu da redovno konzumiranje soka od cvekle pomaže u očuvanju zdravlja creva, ubrzavanju metabolizma i skidanju kilograma, a neki podaci pokazuju da zbog boljeg protoka krvi kod žena omogućava i lakše začeće.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading