Bolest poznata kao TIHI UBICA: Mnogi nisu ni svesni da su u OPASNOSTI a ovo su SIMPTOMI

Vesti 01.10.2022 09:38 0

Bolest koja spada u najrizičniju

Mozak

Shutterstock

Visok krvni pritisak je krivac za 60 odsto moždanih i polovinu srčanih udara. Ako ga imate, dvostruko je veća verovatnoća da ćete završiti u bolnici bez nekih "bezopasnijih" bolesti. Sindi Džodar, viša kardiološka sestra u Britanskoj fondaciji za srce, rekla je za "Sun on Sunday Health"  da u Velikoj Britaniji ima čak pet miliona odraslih koji imaju nedijagnostikovan visok krvni pritisak.

- Mnogi ljudi nisu svesni da imaju problem dok ne bude prekasno. Visok krvni pritisak značajno povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. To takođe može da dovede do drugih problema, kao što su otkazivanje bubrega, srčana insuficijencija, problemi sa vidom i vaskularna demencija - rekla je doktorka Sindi Dodžar.

ŠTA JE VISOKI KRVNI PRITISAK?

To je pritisak krvi u vašim arterijama. Potreban vam je pritisak da bi se krv kretala po vašem telu i on prirodno ide gore-dole tokom dana - na primer, povećava se dok se krećete. Kada vam izmerite krvni pritisak, daju vam se dve cifre. Prvi je sistolni pritisak. Ovo je najviši nivo koji vaš krvni pritisak dostiže kada vaše srce kuca, terajući krv oko vašeg tela. Drugi je dijastolni pritisak - najniži nivo koji vaš krvni pritisak dostiže dok se vaše srce opušta između otkucaja. Obe se mere u milimetrima žive, pri čemu je prvo sistolna vrednost, a zatim dijastolna. NHS kaže da je idealan krvni pritisak između 90/60 i 120/80.

Bolest poznata kao TIHI UBICA: Mnogi nisu ni svesni da su u OPASNOSTI a ovo su SIMPTOMI

pixabay

 

 

Simptomi koje najčešće imaju bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom su:

glavobolje (naročito u potiljačnom predelu),
nesvestica
zujanje u ušima
nestabilnost pri hodu
bol
nedostatak vazduha
osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca

MOŽE LI DA SE IZLEČI?

Ako imate visok krvni pritisak, možda će vam biti potrebni lekovi koji će ga smanjiti. Veoma je važno da idete na sistematske preglede. 

„Osećao sam da nisam u opasnosti“

Biciklista Kin Adam Toms imao je samo 47 godina kada je doživeo tri moždana udara opasna po život zbog visokog krvnog pritiska. Adam, koji sada ima 54 godine, iz Haroua u zapadnom Londonu.

- Uvek sam bio dobro i mnogo sam vozio bicikl. Ali jednog dana u februaru 2013. bio sam u svom kombiju na poslu, gde sam instalirao klima-uređaje. Imao sam tri moždana udara tog jutra – jedan na putu za bolnicu. Cela leva strana mi je bila paralizovana i bio sam u bolnici oko 14 nedelja- rekao je Adam 

- Veoma sam srećan što sam živ. Čak i sada mogu da izdržim samo pola sata šetnje dnevno. Veoma sam umoran i imam problema sa govorom. Nisam mogao da se vratim na posao - dodao je.

 

 

Komentari (0)
Loading