Ovo je "prva pomoć" kada se prejedete, a za nju niste imali pojma: Evo šta treba da uradite kada "date sebi oduška" na slavama

Nedeljko Tišanović Vesti 14.12.2025 19:59 0

Praznični period često vodi ka prejedanju i povećanom unosu kalorične hrane, ali uz pravilne savete i mere opreza moguće je očuvati zdravlje i balans u ishrani.

slava

Shutterstock/V.Dr

Ovaj period godine, pun praznika i proslava, često podstiče prejedanje, ali uz savete nutricioniste moguće je izbeći gojenje i zdravstvene probleme koji nastaju zbog prekomerne ishrane, jer neumerenost u jelu može biti ozbiljnija nego što se misli.

"Imamo i po zimskom vremenu dovoljno uslova da budemo fizički aktivni i da prošetamo i da možda uradimo neku vežbu u toku dana, po kući. Jednostavno da održavamo taj neki balans i tokom zime.

Ako idemo na dve slave u toku dana, na jednu da odemo, na primer, za vreme ručka, a drugu za vreme večere. Ako je to neizvodljivo, onda kad smo na slavi i treba da ispoštujemo domaćina, da kada izaberemo šta ćemo da jedemo, da manju količinu hrane stavimo u tanjir. Posle toga, ako imamo mogućnosti, malo da prošetamo, ako ne, onda sutradan da se vratimo na normalnu, balansiranu raznovrsnu ishranu i da pojačamo malo šetnju ili neku fizičku aktivnost", objasnila je nutricionistkinja Sanja Đurić za RTS.

Praksa je pokazala da je tokom praznika pojačan broj lekarskih pregleda. Ukoliko osetite određene tegobe u stomaku poput grčeva, važno je da se javite lekaru, kako bi se isključila mogućnost trovanja.

"Ako se baš prejedemo, malo kisele vode, sode bikarbone može u prvi mah da nam pomogne u toj priči, takođe i šetnja. Preventivno ne bi bilo loše da ne unosimo tečnost pola sata pre, za vreme i pola sata posle obroka. To će nam malo zaštititi digestivni sistem i neće dovesti do nadutosti i lošeg varenja“, preporučuje.

Kalorična "jaka hrana" negativno deluje na krvne sudove, pa se često u ovom periodu javlja povećan broj infarkta ili moždanih udara. Osobama sa kardiovaskularnim problemima savetuje se redukcija ishrane: „Da se biraju namirnice sa nižim sadržajem soli. Prilikom kuvanja namirnice ne treba soliti, nego na kraju pripreme jela, pošto svaka namirnica u sebi ima određenu količinu soli, dodati začin na kraju kuvanja jela, posoliti po ukusu", piše Žena

 

 

Komentari (0)
Loading