Nikako ga ne držite u kesi i u kutiji: Nutricionista tvrdi da hleb manje goji ako se čuva na ovaj način

Vesna Vukadinović Vesti 05.03.2025 08:57 0

Nutricionista je objasnila kako je najbolje držati hleb u kući i dala odličan razlog za to.

nutricionista

Printscreen/Instagram

Većina ljudi drži hleb u kesi dok ga ne pojede, a neki ga čuvaju u kutiji za hleb. Ali nutricionista Ništa Patel tvrdi da je najbolje da hleb stoji u zamrzivaču. Čuvanje hrane u zamrzivaču može produžiti njen rok trajanja, ali postoje i neke zdravstvene prednosti držanja određenih namirnica na niskim temperaturama. Ništa je rekla da je zamrzavanje hleba odlično za creva i da može pomoći u ravnoteži šećera u krvi.

Bolji je za creva i smanjuje apetit

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

U viralnom videu, koji je nedavno podelila na Instagramu, ona je objasnila zašto uzima hleb iz zamrzivača i stavlja ga u toster, a da ga prethodno nije odmrznula. "Da li ste znali da zamrzavanje hleba i zatim njegovo tostiranje zapravo menja strukturu skroba? Formira nešto što se zove rezistentni skrob, koji se ne vari u tankom crevu", otkrila je. "Umesto toga, dolazi do vaših creva, gde se dobre bakterije hrane njime i stvaraju molekule koji pomažu u balansiranju šećera u krvi. Rezistentni skrob poboljšava zdravlje creva i čak može biti dobar za vaš struk. On pomaže da budete siti duže, smanjuje skokove šećera u krvi i smanjuje uticaj hrane na kalorije", istakla je.

 

 

 

Hleb može dugo stajati u zamrzivaču

"Ako ciljate na efekat koji je povoljan za creva ili balansira šećer u krvi, kombinovanje hleba sa vlaknima, zdravim mastima ili proteinima može dodatno pomoći u smanjenju skokova glukoze. Produžavanje roka trajanja hleba ili njegovih ostataka je takođe odličan način za smanjenje količine hrane koju bacate", objasnila je u svom videu.

Napomenula je da hleb može dugo stajati u zamrzivaču, a možete uzeti onoliko kriški koliko vam treba. Studija objavljena 2007. godine pokazala je da bi zamrzavanje belog hleba moglo sniziti njegov glikemijski indeks (GI), koji je mera očekivanog porasta nivoa šećera u krvi nakon konzumacije određene namirnice, posebno kada je hleb prepečen nakon odmrzavanja, u poređenju sa svežim hlebom. Hrana sa niskim GI može učiniti da se osećate siti i pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi.

Video:

 

Bivša žena Čarlija Šina šokirala svet svojom odlukom #najzena #zena #najzenasrbije #fyp #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)