Nutricionisti tvrde da najzdraviji doručak zapravo dolazi iz mediteranske kuhinje, a ne uključuje klasične kajgane ili omlete.
Mediteranski doručak
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Na primer, tradicionalni španski doručak sastoji se od hleba, maslinovog ulja, pršute i paradajza. Ovakav obrok je bogat hranljivim materijama, a istovremeno ne pretrpava organizam. Prema rečima doktora Antonija Eskribana, specijaliste za endokrinologiju i ishranu, mediteranski doručak je najbolji izbor jer sadrži kombinaciju zdravih masti, proteina i antioksidanasa. Španska agencija za bezbednost hrane (AESAN) preporučuje da doručak sadrži:

Shutterstock
* Mlečne proizvode
* Integralne žitarice
* Voće
* Maslinovo ulje
* Malo putera
Jedite produženi doručak
Doktor upozorava na čestu grešku – preterivanje s količinom. "Vidim ljude koji jedu ogromne kriške hleba natopljene uljem – naravno da će se ugojiti. Količina je ključna", kaže on. Preporučuje da uz takav doručak uzmete i čašu punomasnog mleka, jer ono sadrži vitamine A, D i K, koji su rastvorljivi u mastima, iako mleko sadrži 3% masti.
Još jedna važna preporuka nutricionista jeste koncept "produženog doručka" – to znači da ne pojedete sve odjednom, već da raspodelite unos hrane tokom jutra. Na primer:
Ujutru: osnovni doručak s hlebom, maslinovim uljem i pršutom
Kasnije tokom prepodneva: mleko ili jogurt
Pred ručak: komad voća
Ovaj pristup pomaže da se održi stabilan nivo šećera u krvi, sprečava nagle padove energije i pomaže boljoj kontroli apetita.
Video: