Nutricionisti tvrde da najzdraviji doručak zapravo dolazi iz mediteranske kuhinje, a ne uključuje klasične kajgane ili omlete.
Mediteranski doručak
Na primer, tradicionalni španski doručak sastoji se od hleba, maslinovog ulja, pršute i paradajza. Ovakav obrok je bogat hranljivim materijama, a istovremeno ne pretrpava organizam. Prema rečima doktora Antonija Eskribana, specijaliste za endokrinologiju i ishranu, mediteranski doručak je najbolji izbor jer sadrži kombinaciju zdravih masti, proteina i antioksidanasa. Španska agencija za bezbednost hrane (AESAN) preporučuje da doručak sadrži:
Shutterstock
* Mlečne proizvode
* Integralne žitarice
* Voće
* Maslinovo ulje
* Malo putera
Jedite produženi doručak
Doktor upozorava na čestu grešku – preterivanje s količinom. "Vidim ljude koji jedu ogromne kriške hleba natopljene uljem – naravno da će se ugojiti. Količina je ključna", kaže on. Preporučuje da uz takav doručak uzmete i čašu punomasnog mleka, jer ono sadrži vitamine A, D i K, koji su rastvorljivi u mastima, iako mleko sadrži 3% masti.
Još jedna važna preporuka nutricionista jeste koncept "produženog doručka" – to znači da ne pojedete sve odjednom, već da raspodelite unos hrane tokom jutra. Na primer:
Ujutru: osnovni doručak s hlebom, maslinovim uljem i pršutom
Kasnije tokom prepodneva: mleko ili jogurt
Pred ručak: komad voća
Ovaj pristup pomaže da se održi stabilan nivo šećera u krvi, sprečava nagle padove energije i pomaže boljoj kontroli apetita.
Video:
Možda vas zanima…