Nova bolest kruži Evropom: Pogodila 3 vrste životinja u jednoj zemlji, a evo da li je opasna po ljude

Vesti 21.09.2024 21:00 0

WOAH je u sredu prijavila izbijanje bolesti u Portugalu, na farmi u gradu ,,Torre dos Coelheiros"

medicina

Shutterstock

Italija je takođe zabeležila bolest plavog jezika kod ovaca, goveda i kamila, objavila je u četvrtak Svetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH), ali se soj virusa razlikuje od onog koji se brzo širi centralnom Evropom.

Italija je prijavila da je otkrila soj BTV8 kod jedne kamile, šest ovaca i 4.540 goveda, uglavnom na Sardiniji, saopštio je WOAH, pozivajući se na italijanske vlasti.

WOAH je u sredu prijavila izbijanje bolesti u Portugalu, na farmi u gradu ,,Torre dos Coelheiros". Zaraženo je oko 15 ovaca, a jedna je u međuvremenu umrla, rekli su.

životinja

Shutterstock

 

Bolest plavog jezika pojavila se prošlog oktobra u Holandiji, a od tada se proširila na Belgiju, Nemačku i Češku Republiku, koje su početkom septembra izvestile da je zaraženi ovan pokazao tipične simptome bolesti, uključujući temperaturu, iscedak iz nosa, otežano disanje i gubitak apetita. Veterinarske vlasti postavile su zonu ograničenja od 150 kilometara oko farme. 

Nova varijanta virusa, BTV3, danas kruži Evropom, napominje Rojters. Virus nije opasan za ljude.

korona

Shutterstock

 

Prenose ga komarci, a uglavnom se širi među ovcama i govedom, mada su mu podložne i lame, alpake, koze i divlji preživari. 

Određeni stepen zaštite od bolesti može se postići vakcinacijom, napominje novinska agencija dpa. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading