Čuveni doktor otkriva: Ovu hranu jedem svakog dana, smanjuje rizik od raka i dijabetesa

Vesti 21.09.2024 17:03 0

Doktor Li je svetski poznati lekar, naučnik, govornik i autor knjige „Jedi da bi pobedio bolest“...

voda

Shutterstock

Vilijam Li, lekar interne medicine, otkrio je šta jede svaki dan – ne samo da bi ostao zdrav, već i da bi sprečio hronične bolesti poput raka i dijabetesa.

Dvadeset godina svoje karijere posvetio je istraživanju i eksperimentisanju koji su mu pomogli da identifikuje više od 200 namirnica koje pomažu našem imunološkom sistemu u borbi protiv bolesti kao što su rak, dijabetes i demencija. Od jačanja mikrobioma do pomoći telu da samostalno regeneriše zdrave ćelije, zapamtite ove namirnice i uključite ih u svoju ishranu. 

žena

Shutterstock

 

Doktor Li je svetski poznati lekar, naučnik, govornik i autor knjige „Jedi da bi pobedio bolest“. Njegov revolucionarni rad i otkrića uticali su na više od 70 bolesti, uključujući rak, dijabetes, slepilo, bolesti srca i gojaznost, a ispod je jelovnik koji i sam prati.

Doručak 

Doktor Li svako jutro počinje sa šoljicom kafe ili zelenog čaja jer oni aktiviraju imuni sistem i promovišu optimalno zdravlje. Ističe da posebno voli mača zeleni čaj zbog izuzetno koncentrovane antioksidativne moći. Takođe, odlična kombinacija je sveže voće poput manga i borovnice, servirano uz činiju ovsene kaše bogate vlaknima.

Ručak 

Dr Li voli jednostavne recepte za ručak, pa se često odlučuje za veliku lisnatu zelenu salatu, punu hranljivih materija poput spanaća, rukole ili cikorije. 

Ručak je takođe odlično vreme za obrok koji će vas napuniti energijom, a odlična hrana za ovo su mahunarke poput sočiva, slanutka i crnog pasulja. Puni su proteina, vlakana, gvožđa i mnogih drugih vitamina i minerala.

Popodnevna užina 

Vreme između ručka i večere idealno je za pojesti šaku orašastih plodova, a ovaj poznati doktor sa Harvarda lično voli orašaste plodove. Orasi su puni omega-3 masti, koje jačaju snagu mozga i imuni sistem, a takođe su odličan izvor vitamina B i magnezijuma. Tamna čokolada je dobra ideja za popodnevnu užinu kada vam treba nešto slatko, a najbolja je sa 70 i više odsto kakaa. 

Večera 

Riba je jedna od najboljih namirnica kada je u pitanju borba protiv bolesti. Poslužite uz testeninu od celog zrna pšenice, paradajz sos bogat antioksidansima i čen belog luka, kao i uz esencijalni limun. 

Dr Li veruje da su ugljeni hidrati važan deo borbe protiv bolesti, ali je važno izabrati prave! Cela zrna, voće, pasulj i hleb od kiselog testa su dobri za creva. 

Ova doktorska dijeta je nešto što je, osim što je zdravo, i ukusno, a sigurni smo da ćete i vi uživati ako se odlučite da je probate, prenosi Mind Body Green.  

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading