Bronza za Srbiju: Na listi top 50 najboljih leskovački namaz se našao na 3. mestu

Slobodanka Ćorić Vesti 13.06.2024 21:05 0

Ovaj tradicionalni srpski namaz, čiji su osnovni sastojci poznati svim ljubiteljima domaće kuhinje, osvojio je srca i nepca mnogih svojom bogatom teksturom i karakterističnim ukusom

Bronza za Srbiju: Na listi top 50 najboljih leskovački namaz se našao na 3. mestu

Foto: Rina

U svetu gastronomije, srpska kuhinja sve više dobija na prepoznatljivosti i cenjenosti. U novom izdanju prestižne liste najboljih namaza na svetu, srpski namaz zauzeo je zavidno treće mesto, čime je potvrdio svoj status kao nezaobilazna poslastica za gurmane širom sveta.

Ovaj tradicionalni srpski namaz, čiji su osnovni sastojci poznati svim ljubiteljima domaće kuhinje, osvojio je srca i nepca mnogih svojom bogatom teksturom i karakterističnim ukusom. Njegova popularnost ne poznaje granice, a mnogi ga obožavaju zbog autentičnog ukusa koji podseća na domaće recepte i tradicionalne specijalitete.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

 

Naime, poznati vodič za ocenjivanje i rangiranje kuhinja širom sveta "Taste Atlas" nedavno je objavio listu top 50 najboljih namaza i soseva na svetu. Jedan srpski specijalitet osvojio je počasno treće mesto, a na listi se našao i drugi.

Treće mesto osvojio je, leskovački domaći ajvar, srpski specijalitet od paprika sa dodatkom patlidžana i začina. Čuveni urnebes, namaz od mladog sira, belog luka i paprika zauzeo je visoko 25. mesto na listi. 

Kako piše "Taste Atlas", leskovački domaći ajvar je tradicionalni srpski začin, namaz ili poslastica pod nazivom ajvar, poreklom iz leskovačkog kraja. Ajvar se proizvodi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, kurtovska kapija, palanačko čudo. Paprike se peku na otvorenoj vatri, čiste, melju, osuše i prže polako i ručno. Ukus je prijatan i biberast. Ovaj ajvar ne bi trebalo da sadrži delove semenki niti tamne i ugljenisane delove pokožice paprike koje se odvajaju tokom pečenja.

Prvo mesto zauzeo je namas toum iz Libana. Pravi se od celih čena belog luka, koji se polako drobe tučkom, ili se danas jednostavno melju u mašini za hranu. Na kraju, u mešavinu se dodaju so i limunov sok, dajući namazu slani ukus i boju slonovače. Toum se koristi za marinade, sosove i umake i može obogatiti svaki obrok.

Drugo mesto osvojio je namaz Aji criollo iz Perua. Aji criollo ili salsa de aji je začinjena peruanska salsa pripremljena sa kombinacijom žutih ađi čili papričica i ulja. Sos je obično prijatno ljut, ali može da bude izuzetno ljut, pa treba biti oprezan kada ga prvi put probate.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading