Ne traže veliku pažnju: Donosimo 5 najlepših kućnih biljaka, jedna će vas apsolutno oduševiti

Vesti 13.06.2024 15:29 0

Od skoro 60 vrsta koje postoje, verovatno je najpoznatija Monstera deliciosa

biljka

Shutterstock

Biljka monstera je trenutno jedna od najpopularnijih kućnih biljaka zahvaljujući svojoj otpornoj prirodi - može uspevati u tamnim predelima tropskih kišnih šuma.

Međutim, od skoro 60 vrsta koje postoje, verovatno je najpoznatija Monstera deliciosa, koja ima velike listove sa puno rupa nalik prugama. Ova vrsta je posebno laka i ne privlači štetočine.

Evo 5 jedinstvenih vrsta biljke monstera:

Monstera ,,Esqueleto"
monstera

Shutterstock

 

Monstera ,,esqueleto" se prevodi kao „kosturno čudovište“, i jasno je zašto - rupe na biljci čine da listovi izgledaju gotovo kao kostur. Ima prilično dramatičan izgled, što mu pomaže da se izdvoji iz gomile zelenila. Brzo raste u poređenju sa drugim monsterama i može dosta da poraste u zatvorenom prostoru.

Monstera ,,Pinnatipartita"
monstera

Shutterstock

 

Monstera ,,pinnatipartita" ima tanje listove u obliku srca. Imajte na umu da mlade biljke nemaju rupe, ali će se pojaviti kako biljka bude rasla. Takođe imajte na umu da ova vrsta monstere puzavica, pa razmislite o postavljanju visoke strukture ili rešetke.

Monstera ,,Dubia"
monstera

Shutterstock

 

Ako želite da imate još jednu malu biljku, onda je Monstera ,,Dubia" za vas. Ovaj tip obično raste do maksimalne visine od oko 90 centimetara u zatvorenom prostoru. Za rast joj je potrebna neka vrsta podrške jer je ona puzavica. Mnogi biraju drvenu dasku jer ona lepo prikazuje jedinstvenu cik-cak formaciju listova koji niču.

Monstera ,,Siltepecana"
monstera

Shutterstock

 

Takođe poznata kao srebrna Monstera, Monstera ,,Siltepecana" je dobra opcija ako želite da dodate drugu nijansu zelene u svoju kolekciju biljaka. Ova vrsta ima listove u obliku koplja sa srebrnastim oznakama, mada bi se vremenom i uz odgovarajuću negu mogle razviti rupe, a srebrnasta nijansa će izbledeti.

Monstera ,,Standleyana"
monstera

Shutterstock

 

Monstera ,,Standleyana" poznata je po svojim belim ili kremastim šarama. Za razliku od mnogih Monstera, ova vrsta nema niti razvija rupe. Osim toga, listovi su relativno mali, dugački oko 15 centimetara, a biljka u celini obično naraste do oko 90 centimetara, objašnjava Real Simple

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading