MAJSTOR RAJA TVRDI Ako ovako podesite klimu trošiće manje struje

Slobodanka Ćorić Vesti 13.06.2024 15:52 0

Ovaj način rada ne samo da vam može uštedeti novac, već će i efikasnije ukloniti vlagu iz prostorije

klima uređaj

Shutterstock

U letnjim mesecima, korišćenje klime može biti neophodno za održavanje prijatne temperature u domu, ali to može dovesti do povećane potrošnje električne energije. Međutim, postoje načini da efikasno koristite klima uređaj i smanjite troškove struje. Evo nekoliko korisnih saveta od električara Rajka Stanojevića:

"Klima uređaji najefikasnije rade kada su u punoj brzini, umesto da rade u kraćim intervalima na nižoj brzini. Prema njegovim  preporukama, bolje je pustiti klimu da radi u punoj snazi, ali kraće vreme, kako bi se prostorija brzo ohladila, nakon čega bi klima trebalo isključiti. Ovaj način rada ne samo da vam može uštedeti novac, već će i efikasnije ukloniti vlagu iz prostorije.

Kada je reč o termostatu, podešavanje na višu temperaturu može doneti značajne uštede. Ako razlika između temperature u prostoriji i spoljne temperature iznosi najviše sedam stepeni, klima će trošiti manje energije. Prema nekim podacima, svaki stepen više na termostatu može rezultirati u uštedi od tri do pet posto energije."

Optimalno podešavanje temperature

Postavite termostat na optimalnu temperaturu koja će vam omogućiti udobnost, ali neće opteretiti uređaj. Preporučena temperatura za rashlađivanje je između 24°C i 26°C. Svaki stepen manje može povećati potrošnju energije za oko 6%.

Ako vaš klima uređaj ima funkciju tajmera, iskoristite je da automatski uključi ili isključi uređaj u određeno vreme. Na primer, možete ga programirati da se uključi sat vremena pre nego što se vratite kući, umesto da radi ceo dan.

Redovno čišćenje filtera i održavanje klima uređaja može poboljšati njegovu efikasnost i smanjiti potrošnju energije. Zaprljani filteri mogu ograničiti protok vazduha i prisiliti uređaj da radi sa većim naporom.

Pazite da su prozori i vrata zatvoreni kada koristite klimu kako biste sprečili curenje hladnog vazduha. Ovo će omogućiti da se prostor brže rashladi i sprečiti gubitak energije.

Izbegavanje direktnog sunčevog svetla

Zatamnite prozore ili koristite zavese kako biste smanjili ulazak direktnog sunčevog svetla u prostoriju. Sunčeva svetlost može zagrejati prostor, što može zahtevati veći rad klima uređaja.

Ako razmatrate zamenu svog klima uređaja, razmislite o kupovini energetski efikasnijeg modela. Noviji uređaji često imaju bolje performanse i manju potrošnju energije u poređenju sa starijim modelima.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading