Niste ni svesni koliko su opasne: Ovo je najotrovnija stvar koju imate u frižideru

Slobodanka Ćorić Vesti 21.06.2024 22:01 0

Letnji meseci donose ne samo toplotu, već i potrebu za dodatnom pažnjom prilikom čuvanja hrane

Frižider

Shutterstock

Posude za poneti, ostaci hrane i druge kutije za skladištenje su praktični kada želite da vaša hrana ostane sveža. Međutim, ono što koristite može da sadrži jedan od najotrovnijih sastojaka u vašem frižideru – bisfenol A, poznat kao BPA.

BPA je hemikalija koja se koristi u proizvodnji plastike još od 1960-ih godina, uključujući popularne predmete poput Tupperware posuda za hranu i bočica za vodu. Takođe se može naći u unutrašnjosti metalnih konzervi, vrhova bočica i cevi za vodu.

Kada hrana dođe u kontakt sa plastikom, metalom ili drugim materijalima, postoji rizik da apsorbuje BPA. Iako američka Uprava za hranu i lekove (FDA) tvrdi da su male količine BPA sigurne za konzumiranje, preporučuje se oprez.

Iako su promene u zakonodavstvu 2012. i 2013. godine donele zabranu upotrebe BPA u određenim plastičnim proizvodima kao što su bočice za bebe i čaše za piće, to nije učinjeno iz sigurnosnih razloga. Studije su pokazale da izlaganje BPA može uticati na zdravlje fetusa, novorođenčadi i dece, utičući na prostatu i razvoj mozga.

Komentari (0)
Loading