Bezbednost dece na internetu: Lajkove i popularnost na društvenim mrežama mogu skupo da plate

Vesti 20.06.2024 16:12 0

U Beogradu je održana konferencija "Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija", na kojoj su obrađene teme sigurnosti na internetu, zaštite privatnosti i borbe protiv digitalnog kriminala

konferencija

Alo

Na konferenciji "Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija", koja se održala 20. juna u hotelu „Mona plaza“ u Beogradu, javnost je upoznata sa najnovijim trendovima i izazovima u digitalnom svetu.

Održane su dve panel diskusije, na kojima su obrađene teme koje se tiču sigurnosti na internetu, zaštite privatnosti, kao i prevencije i borbe protiv digitalnog kriminala. Prva diskusija pod nazivom "Mudar i siguran klik" okupila je eksperte iz oblasti informacionih tehnologija i obrazovanja, državnog sekretara Milana Dobrijevića, ministra prosvete Slavicu Đukić Dejanović i generalnog direktora „Mtel Bosna i Hercegovina“ Jelenu Trivan.

Konferencija

Alo

 

„Ne sviđa mi se 90 odsto influensera“

Druga panel diskusija "Mrak interneta", bavila se visokotehnološkim kriminalom i zaštitom dece na internetu. O tome su govorile edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Sandra Bakić, Gordana Ćalić, kriminalistički inspektor u Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i popularna influenserka Ruža Rupić.

Konferencija

Alo

 

Na pitanje da li postoje dobri i loši infuenseri, pevačica i influenserka Ruža Rupić je rekla:

– Danas mi se ne sviđa 90 odsto influensera. Podržavam samo one koji paze šta objavljuju, pričaju o ozbiljnim temama, nemaju nasilno ponašanje, ne koriste ružne reči, ne psuju, ali nažalost te druge stvari se mnogo više prate. Roditelji moraju da znaju koga im deca prate na društvenim mrežama.

Tinejdžeri su ugroženiji na internetu

Sandra Bakić iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece rekla je koji uzrast je najugroženiji.

- Kod mlađeg uzrasta se dešava da se deca na vajberu u grupama vređaju, ali to najčešće brzo reše roditelji i učitelji. Tinejdžeri više žele da privuku pažnju, da imaju više lajkova, pa su ugroženiji na društvenim mrežama, a kada se zaljube mogu da budu izmanipulisani - istakla je.

Konferencija

Alo

 

- Zloupotreba dece ide do 9 godina. Roditelji im otvore naloge na društvenim mrežama i napišu da su punoletni, jer maloletna deca ne mogu da ih imaju, a ne upute decu u opasnosti koje vrebaju na internetu – nadovezala se inspektorka Gordana Ćalić.

Pravljenje lažnog profila krivično delo

Influenserka i pevačica Ruža Rupić je ispričala da se jednom desilo da je neko napravio lažni profil sa njenom fotografijom, ali je ona to brzo saznala.

- Imam sreću da sam javna ličnost, pa mi takve stvari brzo jave. Ja to okačim na stori i napišem da je lažni profil, zamolim ljude da ga blokiraju, da ne bih preduzimala druge mere, jer je korišćenje tuđeg identiteta krivično delo.

 

 

 

Komentari (0)
Loading