Deca žele telefon već u drugoj godini: Surova realnost zahteva teške odluke, uređaji su za njih kao morfijum

Vesti 20.06.2024 17:55 0

Diskusiji se pridružila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, koja dala preporuku roditeljima koji razmišljaju o tome kada bi bilo najbolje da daju svojoj deci mobilni telefon

Konferencija

Alo

Konferencija ,,Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija", održana danas, 20. juna u hotelu Mona Plaza u Beogradu analizirala je pitanja zaštite dece u digitalnom svetu.

U početnoj diskusiji ,,Mudar i Siguran Klik" učestvovao državni sekretar Milan Dobrijević, ministarka prosvete Slavica Dukić Dejanović, kao i generalna direktorka Mtel Bosne i Hercegovine Jelena Trivan.

Razgovaralo se o važnosti informacijske pismenosti i strategijama za podizanje svesti o sigurnom korišćenju interneta.

Dokazi o zlostavljanju

Državni sekretar Milan Dobrijević je ovom prilikom govorio o čuvanju dokaza o zlostavljanju dece na internetu.

Konferencija

Alo

 

,,To se centrira striktno u skladu sa zakonom o zaštiti ličnosti. Ti podaci se u onom trenutku kada nisu više potrebni za sprovođenje nacionalnog centra brišu iz naših evidencija. Ono što je potrebno za istragu prosleđuje se Ministarstvu unutrašnjh poslova. To je jako osetljva tema kojoj smo naravno u samom startu posvetili veliku pažnju," objasio je sekretar Dobrijević.

On je naveo da institucije potpuno razumeju značaj suštine zadržavanja podataka koji su neophodni, ne samo u ovom poslu nego u drugim poslovima gde se vodi evidencija, ali da se takođe trude da prepoznaju i uklone nepotrebne podatke.

Deca i mobilni telefoni

Diskusiji se pridružila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, koja dala preporuku roditeljima koji razmišljaju o tome kada bi bilo najbolje da daju svojoj deci mobilni telefon.

,,Davanje telefona detetu je kao davanje hemijske supstance čoveku. To je kao kad neko ima jaku dozu morfijuma u svom sistemu. Dakle stvar je u dozi."

konferencija

Alo

 

Ministarka je istakla da dete može da vidi telefon onda kada ono poželi. Stručnjaci smatraju da dete uči po modelu. Ono želi da imitira mamu i tatu. Deca obično požele da drže telefon negde u trećoj godini. 

,,Nažalost često u drugoj godini i deca i mama i tata drže telefone i to je naša realnost," zaključila je ona.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović je navela da je često pitaju zašto ne promeni zakon i zašto ne zabrani korišćenje mobilnih telefona u školi, izuzev kada je to potrebno za nastavu, na šta je ona odgovorila:

,,Ta autonomija škole, tip škole, uzrast dece po našem akutuelnom zakonu koga ne bih menjala dajemo mogućnost školi da ograniči vreme koliko će deca koristiti tehnologiju. Neke škole to urade, a ne neke ne urade. Ja još uvek mislim da je jako dobro da se na nivou svake škole donose te odluke", objasnila je ministarka. 

 

 

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading