Ne zatvarajmo oči: U Beogradu održana konferencija ,,Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija"

Vesti 20.06.2024 15:23 0

Ministarka Đukić Dejanović je navela da se najveći broj predmeta se odnosi na ,,cyber bullying", te da moramo da razgovaramo o tome kako da to promenimo

konferencija

Alo

Danas je u hotelu Mona Plaza u Beogradu održana konferencija pod imenom ,,Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija". Prisutni su ovom prilikom imali mogućnost da se upoznaju sa sa izazovima koje donosi digitalni svet.

Prvu diskusiju pod nazivom ,,Mudar i Siguran Klik" okupila je eksperte iz oblasti informacionih tehnologija i obrazovanja. Na tu temu je govorio državni sekretar Milan Dobrijević, ministarka prosvete Slavica Dukić Dejanović, kao i generalna direktorka Mtel Bosne i Hercegovine Jelena Trivan.

Zaštita dece i roditelja

,,Cilj nam je da kroz medijske članke, reportaže i intervjue skrenemo pažnju da konstruktivnim korišćenjem digitalnih tehnologija možemo u svoje živote uneti mnogo benefita," istakla je Jelena Trivan nakon prikazanog spota o nasilju na društvenim mrežama.

konferencija

Alo

 

,,Važan deo spota koji izostaje je da dečak stiže do slušalica i interneta jer roditelji ne obraćaju pažnju na njega. I to je situacija sa kojom se svakog dana susrećemo. Okidači za ovu kampanju bili su ono što se desilo u Ribnikaru i šta nakon strašnog zločina otkrivamo o sopstvenoj deci i generacijama koje rastu. Velika kampanja Telekoma upozorava na mnogo strašnije posledice koje neadekvatno korišćenje interneta donosi deci. Zaključili smo posle 6 meseci kampanje je da sve države u regionu imaju SOS telefone, ali ono što niko nema je znanje roditelja kako da se deca zaštite. Dakle, ono što nedostaje je to da objasnimo roditeljima i deci kako da ne dođu u situaciju da postanu žrtve," dodala je ona.

Pametno korišćenje digitalnih tehnologija

,,Počeo bih s tim da ja mislim da su naša deca otvorenija za razumevanje dubljih stvari nego što smo mi bili sa 10 i 15 godina. Oni razumeju svet mnogo bolje nego što smo to mi radili u istom uzrastu. Izloženi su mnogo kompleksnijem odrastanju nego što smo bili mi. U moru dopamina koji se servira našoj deci, putem kratkih formi, putem reklama. Ciljno se prave da bi bili ,,zakucani" za ekran. Moramo objasniti našoj deci šta su mediji. Moramo objasniti našoj deci da ipak to što mediji serviraju imaju određenu recenziju," rekao je Milan Dobrijević.

On je dodao da se sprovodi ogroman broj aktivnosti, preko 1000 radionica održanim na različitim mestima.

,,Postavili smo kao viziju da je temi koja je izuzetno važna damo taj institucionalni okvir u kom ćemo graditi celu mrežu. Postoji i plan za dalje, za znanjem i pametnim korišćenjem digitalnih tehnologija", objasnio je sekretar.

konferencija

Alo

 

Sekretar Dobrijević je takođe objasnio da roditelji greše jer deca nemaju poverenja u njih. Roditelji koji su pretenciozni i preambiciozni ne dozvoljavaju da je dete nekad u pravu. Najveći broj roditelja greši u tome što nemaju dovoljno vremena da zaista razgovaraju sa detetom.

,,Roditelji ne mogu da prate decu i da kontrolišu. Ne znaju da postoji opcija skrivenog četa. Deca ne znaju ni šta kucaju. Najbolje je edukovati ne samo decu nego i roditelje," zaključio je sekretar Dobrijević.

Cilj je prevencija

,,Rekla bih da je znanje ključ za sprečavanje mnogih kriznih situacija i njihovo rano prepoznavanje i adekvatno reagovanje. Obrazovni sistem mora biti uključen i pratiti nešto što su izuzetno značajne moderne tehnologije. I u školi i van škole vršnjačko nasilje koristi moderne tehnologije sve češće. Naš cilj je prevencija. Ministarstvo je donelo izmene i dopune zakona i obrazovanju, koje regulišu digitalno nasilje, ima ih mnogo više. Imam bogatije iskustvo kao terapeut i psihijatar nego kao ministar," rekla je Slavica Đukić Dejanović.

konferencija

Alo

 

Ministarka Đukić Dejanović je navela da se najveći broj predmeta se odnosi na ,,cyber bullying", te da moramo da razgovaramo o tome kako da to promenimo.

,,Druga tema je početak bolesti zavisnosti od digitalnog sadržaja i treća je opasnost od digitalnih predatora. Mnogo stvari rešavamo davajem saveta o tome kako se zaštiti od nasilja na internetu", istakla je ona. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading