Najbizarniji SRPSKI svadbeni OBIČAJI: Muškarac se pravi da je TRUDNICA, a evo zašto ženu zakopavaju u venčanici

Vesti 04.08.2022 17:04 0

Većina navedenih običaja je zaborvljena

Najbizarniji SRPSKI svadbeni OBIČAJI: Muškarac se pravi da je TRUDNICA, a evo zašto ženu zakopavaju u venčanici

Shutterstock

Zapravo mnogi od ovih običaja se više ne praktiju.

Srpska kultura karakteristična je po mnogim običajima koji su našli svoje mesto na raznim veseljima, a pogotovo na svadbama.

Pa tako, Negotinska krajna, poznata po Vlasima, postala je i prepoznatljiva po “Crnoj svadbi“, koja bila inspiracija domaćim rediteljima, te je dobila i svoju ekranizaciju u vidu serije, dok su se pre u Vojvodini svadbe pravile samo pre podne.

Za to je postojao jedan jedini razlog – tada se sunce “rađa“ i napreduje sve dok ne zađe, pa je i bračna zajednica trebalo da ide tim putem.

Neobičnih običaja ima mnogo, a ovo su najinteresantniji.

Kupovina mlade, bacanje sita, podizanje “nakonjčeta”.

Kada dođe trenutak da mladoženja i svatovi odvedu mladu iz njene kuće, običaj je da ona pređe preko pištolja. Pre toga sledi cenkanje sa njenom familijom.

Međutim, zanimljiva je činjenica da je Knez Aleksandar Karađorđević 1846. godine izdao naredbu koja je glasila: „Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem.“ Time je ovaj običaj ukinut, a danas se u nekim krajevima ponovo praktikuje.

Običaj "lažne trudnice"

Verovalo se da je trudna žena u toku nošenja bebe potencijalna meta demona i zlih sila. Da bi skrenuo zlo sa svoje supruge i da bi zavarao zle sile,njen muž bi se pravio da je “trudan”, pa bi zato ležao, dok su mu drugi donosili hranu i čuvali ga… I tako sve do porođaja njegove supruge, kada je konačno mogao da prestane sa glumom. Trudnica je sve vreme dok nosi dete, morala da “krije” trudnoću.

“Mrtvačka svadba“

Motiv “mrtvačke svadbe“ provlačio se kroz narodnu književnost, ali mnogi ne znaju šta je podrazumevao. Naime, kada mlad muškarac ili žena tragično nastrada, a pritom nikada nisu bili u braku, sledi poseban obred.

Ako je mladić umro, rodbina ga oblači u svečano odelo i stavlja mu venčani prsten na ruku. A ukoliko je u pitanju devojka, oblače je u venčanicu. Nekada se verovalo da duše ne mogu da odu “na onaj svet“, ako nisu venčane na ovom. Još bizarnije je što je na takvom pogrebu svirala muzika.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading