Banane vam nisu dovoljno zrele? Pomozite im da omekšaju prateći 3 proverena trika, spremne za kolače dok trepnete

Vesti 17.02.2024 20:30 0

Čvrste žute banane možete da omekšate za samo nekoliko minuta

banane

Shutterstock

Banane su raznovrsno voće koje može biti zvezda u raznim receptima.

Bez obzira na to kako je isečete, banane su najboljeg ukusa kada su zrele. Kora treba da bude jarko žuta, čvrsta na dodir i da se ljušti glatko da otkrije meso slatkog mirisa iznutra.

banane

Shutterstock

 

Možda ste primetili da je većina banana koje pronađete u supermarketu još uvek zelena. To je zato što banane, kao i mnogo voća i povrća, nastavljaju da sazrevaju nakon branja. Da bi im se produžio rok trajanja, banane se beru zelene i isporučuju u prodavnice dok su još malo nedozrele.

Pa šta da radite kada žudite za kolačima od banane, ali su vam sve banane i dalje pretvrde ili sa zelenim ivicama? Evo tri načina da sazrete banane brže nego što je priroda nameravala.

Kako da banane brzo sazreju?

Bez obzira da li imate dva minuta ili dva dana, evo tri laka načina da pomognete bananama da što brže sazreju:

Papirna kesa

Kako banane prirodno sazrevaju, kore ispuštaju gas etilen. Što je veća koncentracija etilena u vazduhu koji okružuje bananu, to će brže sazreti. Čak će i komercijalni proizvođači banana koristiti etilen gas za kontrolu zrenja kako bi slali banane trgovcima maloprodaje u određenim fazama.

Svojstva zrenja etilena možete iskoristiti kod kuće tako što ćete svoju bananu staviti u zatvorenu papirnu kesu; papir će zarobiti etilen dok će pustiti dovoljno kiseonika da bi pomogao da se proces nastavi. Za još brže sazrevanje dodajte jabuku, krušku, kajsiju ili avokado - oni takođe oslobađaju etilen.

jabuka

pixabay

 

Kada isprobavate ovu tehniku, važno je da ne koristite plastičnu kesu jer ona neće dozvoliti dovoljno kiseonika i zapravo može inhibirati sazrevanje. Zbog toga se banane u prodavnici često pakuju u plastične kese --- da ne bi prerano sazrele.

U zavisnosti od toga koliko su vaše banane bile nedozrele na početku, sazrevanje u papirnim kesama će trajati 1-3 dana; stavljanje torbe na frižider ili neku drugu toplu lokaciju može je još više ubrzati. Proveravajte ih svakodnevno, a kada su banane čvrste i svetlo žute bez traga zelene, mogu da se jedu. Kada na bananama počnu da se pojavljuju smeđe mrlje, možete ih koristiti za pečenje.

Rerna

Šta ako želite da napravite kolač od banane danas, a ne za dva ili tri dana? Stavite banane u rernu.

rerna

Shutterstock

 

Zagrejte rernu na 150 stepeni i obložite pleh za pečenje silikonom ili papirom za pečenje. Neoljuštene banane stavite na pleh, ostavite razmak između njih i pecite oko pola sata. Proveravajte svakih 15 minuta da vidite da li su dovoljno mekane. Što su vaše banane manje zrele, duže će im trebati da omekšaju. Kora će pocrniti kada bude spremna, a voće će biti mekano — previše kašasto za jelo sirovo, ali odlično za pečenje, piše All Recipes.

Mikrotalasna pećnica

Čvrste žute banane možete da omekšate za samo nekoliko minuta.

mikrotalasna

Shutterstock

 

Evo kako:

Neoljuštene banane probodite viljuškom ili nožem.Zatim ih stavite na papirni ubrus ili tanjir i pecite u mikrotalasnoj na visokoj temperaturi 30 sekundi, ponavljajući dok ne dostignu odgovarajuću mekoću.
Ove banane neće biti tako slatke kao verzije sazrele u rerni, ali će se moći gnječiti za palačinke i brzi kolač.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading