Kolač od jabuka sa posipanjem cimeta je sočan, mirisan i punog ukusa, a spisak sastojaka je kratak i pristupačan. Neće vam trebati ni mikser, samo metlica, dve činije i drvena kašika. Dakle, vrlo malo prljavog posuđa u zamenu za čisto zadovoljstvo.
Navedeni sastojci su pogodni za pečenje u kalupu za torte prečnika 20 cm i dovoljni su za 8 ili 10 porcija, u zavisnosti od apetita gostiju, piše Miss7. Uživajte!
Kolač od jabuka i cimeta
Sastojci - za kolač:
- 200 g običnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 150 g šećera
- 1 veća jabuka
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 120 ml ulja
- 120 ml grčkog jogurta
Sastojci - za posipanje:
- 50 g šećera
- 1 puna kašičica cimeta
- 1 kašika otopljenog putera
Postupak: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Okrugli kalup za tortu prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. Ogulite jabuku i isecite je na kockice. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu, so i šećer. Dodajte jabuku suvim sastojcima i promešajte. U drugoj posudi umutite jaja sa vanilom, uljem i jogurtom. Sipajte u mešavinu suvih sastojaka i jabuka i lagano mešajte špatulom ili drvenom kašikom. Sipajte testo u pripremljeni kalup i izgladite ga. Pomešajte cimet, šećer i otopljen puter u mrvičastu smesu, sličnu vlažnom pesku, pa pospite premažite po testu. Pecite kolač oko pola sata, dok čačkalica ne izađe čista. Izvadite ga i ostavite da se potpuno ohladi pre rezanja.
Bonus video: