U portugalskim verzijama mogu se koristiti kafa espreso, limun, menta i rum, a austrijska verzija se služe sa kockom leda.
Dok se brza verzija pravi tako što se prethodno zaslađeni espreso sipa u šolju sa kockama leda i kriškom limuna - što čini mazagran "originalnom ledenom kafom".
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Navedeno je da naziv pića verovatno potiče od tvrđave Mazagran koja se nalazi u Alžiru i koja je 1837. godine dodeljena Francuskoj. U ovoj tvrđavi, francuske kolonijalne trupe su konzumirale napitak koji se pripremao sa sirupom od kafe i hladnom vodom.
Takođe je navedeno da piće dobilo ovaj naziv zbog tvrđave u kojoj je i nastalo. Naime, kada vojnici nisu imali vodu, oni su mešali sirup od kafe zajedno sa rumom i tako uspevali da se ugreju.
Kada su se vojnici vratili u Pariz, predložili su šankerima da posluže ovo piće, a pošto je brzo postalo popularno, svi kafići su počeli d aga serviraju u visokim čašama.
Mazagran se priprema sa jakom i vrućom kafom koja se preliva preko leda, a obično se servira u uskoj, visokoj čaši. Takođe je opisano kao kafa koja se sprema sa vodom, a ne mlekom. U čašu se potom dodaje krišla limuna i nekoliko kašičica ruma (u zavisnosti da li mušterija želi "žestoku" kafu ili kafu sa aromom).
